DK, STA

 |  Družba

Usmrtitve zagovornikov človekovih pravic

Amnesty International opozarja na razmere v Egiptu

Danes je mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) obsodila "grozljive usmrtitve" v Egiptu. Tam so v zadnjih dveh mesecih egiptovske oblasti usmrtile najmanj 57 ljudi, v nekaterih primerih po nepoštenih množičnih sojenjih, kar odraža "globoko krizo človekovih pravic",  je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril vodja AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.

AI pri tem opozarja, da je dejansko število usmrtitev verjetno še višje, "ker egiptovske oblasti ne objavljajo statističnih podatkov o usmrtitvah ali številu zapornikov, o usmrtitvah pa tudi ne obvestijo družin ali odvetnikov".

Organizacija obsoja usmrtitve in obžaluje, da so tarče tudi "pogumni zagovorniki človekovih pravic", ki dokumentirajo te kršitve.

ymHzgXuheRg

Po navedbah AI so se usmrtitve začele po septembrskem nasilnem incidentu v zloglasnem zaporu Tora v Kairu, v katerem je bilo v neuspelem poskusu upora umorjenih več policistov in zapornikov.

Organizacija je tudi opozorila, da "provladni mediji poročajo, da je bilo oktobra in novembra usmrčenih še 31 moških in žensk", vendar tega AI ni mogla preveriti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.