Uredništvo

 |  Kultura

Nagrade festivala Animateka

Veliko nagrado mednarodne žirije je prejel švicarski film Average Happiness v režiji Maje Gehrig

Average Hapiness

Average Hapiness

Včeraj so na spletu podelili nagrade 17. edicije mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Veliko nagrado mednarodne žirije, ki so jo sestavljali Dalibor Barić, Olga Bobrowska, Paola Bristot, Kamila Dohnalová in Andrej Štular, je prejel švicarski film Average Happiness v režiji Maje Gehrig.

Žirija je v utemeljitvi med drugim zapisala, da so v glavnem tekmovalnem programu našli film, ki posebej izstopa po svoji vizualni in zvočni vitalnosti. "Podobe in zvoki se osvobodijo pogojev in predpostavk, naloženih od zgoraj navzdol, kot bi hoteli, da gledalci storimo enako. Film pokaže na družbo, ki ji vladajo kalkulacije in algoritmi, ki niso uporabno orodje za klasifikacije, pač pa namesto tega pogojujejo naš obstoj in vplivajo na naše obnašanje."

Člani žirije so izbranim filmom namenili še posebne omembe. Barić je izbral film Skorja, ki ga podpisujeta Samuel Patthey in Silvain Monney, Olga Bobrowska film Sogni al campo Mare Cerri in Magde Guidi, Paola Bristot Zadnjo večerjo Piotra Dumala, Kamila Dohnalova Deželo gorečih src (Francesco Mescolini, Valentino Presti, Marco Rinicella), Štular, ki je tudi rezidenčni umetnik letošnje Animateke, pa film Dogodki za pozabo Marka Tadića.

Občinstvo pa je iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa za svojega favorita izglasovalo srbski film Blatni dnevnik Vuka Palibrka. 

Med filmi, prikazanimi v tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope, je nagrado Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, imenovano mladi talent, prejela Ala Nunu Leszynska za film Ahead.

Študentska žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala: "Zmagovalni film nas je prepričal z ravno pravšnjo količino vizualnih detajlov, kvalitetnih zvokov in zgodbe, ki, kakor sestavljanka, tvorijo popolno celoto. Vsaka komponenta izkoristi svoj potencial in niti ene sekunde ni neporabljena." Film je nastal na londonskem Royal College of Art v koprodukciji s portugalskim Colectivo Audiovisual. S posebno omembo pa je študentska žirija izpostavila film Marbles poljske avtorice Natalie Spychala.

Petčlanska otroška žirija je z Slonovega tekmovalnega programa izbrala film Matilda in rezervna glava v režiji Ignasa Meilunasa, ki je takole povzela misel zmagovalnega filma, v katerem nastopajo lutke: "Sporočilo je, da si je kljub učenju potrebno vzeti čas tudi za igro, saj nam ta polepša življenje." 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.