DK, STA

 |  Politika

Biden za zdravstvenega ministra izbral odločnega zagovornika zdravstvene reforme obamacare

Xavier Becerra je kalifornijski generalni državni tožilec

Xavier Becerra

Xavier Becerra
© Gage Skidmore / Flickr

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je za ministra za zdravje v svojem kabinetu izbral kalifornijskega generalnega državnega tožilca Xavierja Becerro, odločnega zagovornika zdravstvene reforme obamacare, ki bo imel ključno vlogo v boju ZDA proti novemu koronavirusu, poročajo ameriški mediji.

Za direktorico Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), vladne agencije za varovanje zdravja, pa je Biden izbral strokovnjakinjo za nalezljive bolezni v splošni bolnišnici Massachusetts Rochelle Walensky.

Z2NvmLo3LbY

62-letni Xavier Becerra bo prvi Latinoameričan, ki bo vodil ameriško ministrstvo za zdravje in socialne zadeve, če ga bo podprl senat. Nekdanjega kongresnika Becerro naj bi Biden izbral po pritiskih zaradi pomanjkanja Latinoameričanov v njegovem kabinetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

8_4I53sds-c

Nekdanji kongresnik Becerra je odkrit zagovornik pravic Latinoameričanov in odločen zagovornik zdravstvene reforme nekdanjega predsednika Baracka Obame. Kot kalifornijski generalni državni tožilec je vodil koalicijo demokratskih držav, ki je branila Obamacare pred prizadevanji administracije Donalda Trumpa, da bi jo razveljavili, poročajo ameriški mediji.

62-letni Becerra je bil za kalifornijskega državnega tožilca izvoljen leta 2016, na tem mestu pa je nasledil novoizvoljeno ameriško podpredsednico Kamalo Harris, potem ko je bila ta izvoljena v ameriški senat.

abIGhvG2qFE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.