Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zmaga za okolje

Hello I'm Nik / Unsplash

Hello I'm Nik / Unsplash

Evropsko sodišče za človekove pravice je pred dnevi sprejelo pomembno, če ne celo zgodovinsko odločitev. Pritrdilo je namreč mladi portugalski šesterici, ki je septembra letos vložila prvo podnebno tožbo na sodišče v Strasbourgu proti 33 državam, med katerimi je tudi Slovenija. S tožbo so dosegli pravno zavezujočo odločitev sodišča, ki nacionalne vlade toženih držav zavezuje k ukrepanju za ustavitev podnebne krize. Razsodba jim obenem nalaga, da se morajo na obtožbe odzvati do februarja prihodnje leto.

Po svetu število okoljskih tožb narašča, njihov razplet pa običajno ni tako uspešen. Tudi skupina mladih Američanov je že pred leti tožila ZDA zaradi njihovega protiokoljskega delovanja, a je ameriško ustavno sodišče tožbo zavrnilo.

EU kljub pritiskom energetskih lobijev in mnogim visoko letečim obljubam še vedno ostaja najbolj napredna na področju okoljskih politik, nujno pa je, da temu sledijo še nacionalne vlade. Povejmo naši, da nam je okolje izjemno pomembno!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.