IK, STA

 |  Svet

18 astronavtk in astronavtov v programu vrnitve na Luno

Nasin Artemis 

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v sredo v Cape Canaveralu predstavila devet astronavtov in devet astronavtk, ki bodo sodelovali v programu vrnitve človeka na Luno, imenovanem Artemis. Iz te skupine bodo tako izbrali prvo žensko za pot na Luno.

Slovesno predstavitev je vodil podpredsednik ZDA Mike Pence, potem ko je še zadnjič predsedoval seji Nacionalnega vesoljskega sveta ZDA, saj se s tega položaja poslavlja.

Pence je vodil prireditev v Kennedyjevem vesoljskem centru pred tremi raketami Saturn V iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja, s katerimi so v vesolje leteli astronavti programa Apollo.

V govoru je med drugim spomnil na zadnjega od 12 astronavtov, ki so hodili po Luni, poveljnika misije Apollo 17 Gena Cernana, ki si je do smrti želel, da ne bi bil več zadnji, ki je bil na Luni. Njegov zadnji sprehod je bil 14. decembra 1972.

Vr4YW-CCgUo

"Celo življenje si je prizadeval, da bi Američani šli nazaj na Luno, in njegov spomin bomo tako le počastili," je dejal Pence.

Na slovesnosti je bilo le pet od 18 izbranih vesoljcev, ki so prišli na oder v zaščitnih maskah. Nasa ima sicer trenutno 47 aktivnih astronavtov, ki se potegujejo za priložnost za pot v vesolje, posebna čast pa bo vrnitev na Luno predvidoma leta 2024. Od 47 jih je doslej šla v vesolje le polovica.

Med izbranimi za program Artemis sta Kate Rubins in Victor Glover, ki sta trenutno na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), na seznamu sta tudi udeleženki prvega povsem ženskega sprehoda po vesolju Christina Koch in Jessica Meir, pa Joe Acaba in Stephanie Wilson, ki sta edina v skupini z izkušnjami letanja z raketoplanom.

V skupini so veterani ISS Kjell Lindgren, Anne McClain in Scott Tingle, na prvo pot v vesolje pa še čakajo Kayla Barron, Raja Chari, Matthew Dominick, Woody Hoburg, Jonny Kim, Nicole Mann, Jasmin Moghbeli, Frank Rubio in Jessica Watkins.

vXeeedBcPzQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.