DK, STA

 |  Svet

Osebnosti leta

Izbor revije Time

Joe Biden in Kamala Harris

Joe Biden in Kamala Harris
© Wikipedia

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta postala osebnosti leta revije Time, ker jih je navdušila njuna zgodba o spreminjanju ameriške zgodbe in ker sta pokazala, da je moč sočutja večja od besa razdvajanja. Pri reviji pojasnjujejo, da bodo prihodnja štiri leta velik preizkus za vse. Na naslovnici revije sta portreta demokratov, spodaj pa podnaslov "Spreminjanje ameriške zgodbe".

Ko so pri reviji Time vprašali Bidna, kaj si želi, da bi ljudje rekli o njem po štirih letih v Beli hiši, je odgovoril, da si želi, "da bo Amerika na boljšem in da bodo povprečni Američani na boljšem na dan, ko bova odšla, v primerjavi z dnem, ko bova prišla".

Harrisova je prva novoizvoljena podpredsednica z nazivom osebnost leta. V pogovoru za revijo je priznala, da so pred njo veliki izzivi v Beli hiši, med drugim pandemija, gospodarska kriza in rasna nepravičnost. "Morali bomo opravljati več stvari hkrati, tako kot to dela vsak starš ali človek," je povedala.

Biden je na volitvah 3. novembra premagal Donalda Trumpa, ki še vedno ni priznal poraza. Biden je v volilni kampanji med drugim zbiral podporo s tem, da želi zapolniti globoko vrzel, ki je nastala med Američani. Skupaj z Harrisovo, prvo žensko na tem položaju, bosta zaprisegla 20. januarja.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta postala osebnosti leta revije Time, ker jih je navdušila njuna zgodba o spreminjanju ameriške zgodbe in ker sta pokazala, da je moč sočutja večja od besa razdvajanja.

V ožjem izboru za osebnost leta so bili še direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, gibanje za rasno pravico Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter) in sedanji predsednik Trump. Za športnika leta so okronali LeBrona Jamesa, za zabavljače leta pa k-pop skupino BTS.

Revija Time od leta 1927 vsak let izbere osebnost leta, s tem nazivom počastijo ljudi, ki so najbolj vplivali na novice, v dobrem ali slabem pogledu. Lani je bila zmagovalka podnebna aktivistka Greta Thunberg, leta 2016 pa je zmagal Donald Trump.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.