Svoboda hupanja in izražanja misli

Slovenija nosi zastavo v žalostni statistiki v umrljivosti za covid-19 med vsemi državami evropske zveze glede na število prebivalcev. Zakaj v naši državi različni zelo strogi ukrepi 'ne primejo'? Veliko modrovanja je že bilo o tem, sama pa izpostavljam naslednje: menim da zato, ker imamo vlado, ki nam že od vsega začetka le žuga, grozi s kaznimi, nas omalovažuje, deluje s pozicije moči, med nas bruha sovraštvo, nas nenormalno razdeljuje, saj če ne misliš tako kot vodja največje vladne stranke, si takoj ožigosan; iz govorjenja 'vladnikov ' veje« cinizem, čeprav je njihovo delovanje popolnoma nesistematično; med nas pošiljajo negativizem, ki nas duši.

Vsak dober vodja ve, da je za uspeh v njegovi delovni skupini najprej potrebno medsebojno zaupanje, dobri in spoštljivi odnosi, upoštevanje, da tudi sogovornik kaj ve, da tudi on lahko prispeva k skupnemu napredovanju. Vsega tega in še marsičesa trenutna oblastna garnitura ne premore niti v majhnem procentu, ampak samo slepo sledijo predsedniku največje vladne stranke, Janezu Janši. Imamo podobne ukrepe kot marsikje v Evropi, marsikje so celo bolj liberalni, a imajo boljšo zdravstveno podobo kot Slovenija. Ampak v mnogih evropskih državah vladne strukture svoje državljane spodbujajo, jih spoštljivo nagovarjajo, delujejo usklajeno in sistematično, ne žugajo z ogromnimi zneski za morebitno kršenje ukrepov, skratka, zaupajo svojim državljanom in oni zaupajo vladi ter se držijo priporočil.

Sprašujem se tudi, če bodo ministri in drugi pomembneži, ki v zaprtih prostorih in tudi zunaj ne nosijo mask, ali jih ne nosijo pravilno, morda le-te niso iz 'primernega blaga' itd. plačali visoke kazni kot jih moramo 'navadni' državljani? Verjetno ne, ker menijo, da jim tako ali tako nihče nič ne more. In karavana gre dalje. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.