Izak Košir

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor kulturnih dogodkov

Koala Voice

Koala Voice
© Kino Šiška

Koala Voice, Kino Šiška / Dice

19/12 ob 21. uri

Četrta studijska plošča indie zasedbe Koala Voice je na poti, prvi singel Vertigo pa že zunaj. Glasbeni četverec ni več novinec na domači glasbeni sceni, saj je z odra srednješolske Špil lige, s katerega je v sezoni 2013/14 odšel kot njegovi prvi zmagovalec, v zadnjih letih stopil na prizorišča pomembnih evropskih in regijskih festivalov, kot so INmusic, EXIT, Eurosonic Noorderslag in Waves Vienna, na domačih radijskih valovih pa je postal tako rekoč stalnica. Tokrat obljubljajo unikatno koncertno izkušnjo, ki naj bi bila vizualno privlačna in zvočno ekstatična, ogledali pa si jo boste lahko v neposrednem plačljivem prenosu na platformi DICE, ki omogoča predvajanje na vseh pametnih napravah.

Tilyen Mucik: Žbunje, Stekleni atrij, Mestna hiša, Ljubljana

18/12—24/01

Serija Žbunje (slovenski prevod besede je grmovje) predstavlja rastline, ki jih domača avtorica mlajše generacije Tilyen Mucik beleži v obliki fotografskega herbarija. Serijo sestavljajo podobe rastlin, fotografiranih v evropskih botaničnih vrtovih, in druge zanimive flore, ki jo sreča v vsakodnevnem življenju. Svoje motive beleži na srednjeformatne, diapozitivne fotografske filme, z različno pretečenimi roki uporabe, ki jih ročno razvije v improvizirani domači fotografski temnici. Vse to pripomore k zanimivim odstopanjem, napakam in naključjem, ki se zgodijo v kemičnem procesu nastanka podobe.

Platonova telesa, YouTube / Facebook

19/12 ob 20. uri

Avdio-vizualni performans v industrijskem okolju Stare mestne elektrarne v Ljubljani je osredotočen okoli objekta – ikozaedra, ki povzema obliko in simboliko enega od petih platonskih teles. Izvorno je bil projekt Platonova telesa razvit kot interaktivna avdio-vizualna instalacija za festival Svetlobna gverila, zdaj pa se predstavlja v obliki performansa. Celotna površina ikozaedra tako postane neprekinjena celota, v kateri se združujejo projekcije treh videastov. V performansu pa sodelujejo tudi glasbeniki in drugi vizualni umetniki. Povezava do ogleda bo objavljena naknadno na spletnih straneh Ljudmile in Svetlobne gverile.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.