Izak Košir

 |  Mladina 52  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor kulturnih dogodkov

Nanine pesmi

Nanine pesmi
© Miran Waldhütter

Nanine pesmi, Facebook

25/12 od 11. do 15. ure

Slovensko narodno gledališče Maribor in Cankarjev dom za božič na Facebook straneh obeh institucij napovedujeta spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu na znamenita besedila Frana Milčinskega – Ježka. Nastopili bodo Nana Milčinski, Bojan Maroševič in Baletni ansambel SNG Maribor. Uprizoritev slika zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk ter sanjskega sveta. »Ta zgodba je naposled zaživela tako na odru kot v resničnem življenju, s tem pa je postala točno takšna, kot sem si jo želela: čarobna in srčna,« pravi Nana Milčinski, Ježkova vnukinja, ki ji je veliki vsestranski umetnik te pesmi tudi posvetil.

Najprisrčnejši velikan, Lutkovno gledališče Ljubljana, Ljubljana

Spletna platforma Vimeo on demand

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana oziroma na spletni platformi Vimeo on demand (https://vimeo.com/ondemand/najprisrcnejsivelikan) bo zaživela nova uspešnica škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axlla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V zgodbi boste videli najslabše oblečenega velikana v mestu, ki pa si želi preobrazbe in si zato privošči nova oblačila. V njih je videti kot najimenitnejši velikan v mestu. A kaj ko na poti domov sreča prijatelje, ki so jih doletele razne nesreče, zaradi katerih potrebujejo njegova nova oblačila. Predstavo je režiral Jaka Ivanc.

Jože Barši: Spominjanje in pozabljanje, Galerija P74, Ljubljana

Do 07/01

Razstava arhitekta in umetnika Jožeta Baršija je od 21. decembra ponovno odprta za obiskovalce. Osredotoča se na današnji Bežigrajski stadion, ki ga je po zasnovi Jožeta Plečnika leta 1923 dodelal njegov študent Ivan Pengov. Zaradi dotrajanosti je bil stadion zaprt leta 2008, leto kasneje razglašen za spomenik državnega pomena, njegova obnova pa se vse do danes ni začela. Razstavo, ki prikazuje vso zgodovino stadiona in dogodkov na njem, vključno z domobransko prisego, si lahko v sredo, 23. decembra, ter v ponedeljek in torek, 28. in 29. decembra, ogledate med 12. in 18. uro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.