IK, STA

 |  Politika

Kacin: »Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil«

Vladni govorec je naznanil, da bo prvo množično testiranje učiteljev in vzgojiteljev predvidoma takoj po novem letu

Jelko Kacin

Jelko Kacin
© YouTube / STA

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, in vzgojiteljev.

"Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil," je Kacin dejal na vprašanje, ali bi bilo smiselno hitre teste uvesti tudi v šolah.

Po njegovih besedah naj bi ključni del zaposlenih testirali čez vikend 2. in 3. januarja, da bi se potem lahko aktivirali. "To je zahtevna akcija, ki nas čaka," je dejal.

"Če želimo odpreti šole, moramo izboljšati epidemiološko sliko."

Jelko Kacin,
vladni govorec za covid-19 

Po napovedih ministrice za izobraževanje Simone Kustec izpred dobrega tedna dni se bodo po "najbolj idealnem načrtu" 4. januarja v šole vrnili učenci prvega triletja osnovne šole, v večjem obsegu bi se odprli tudi vrtci, z delom pa morajo po sklepu ustavnega sodišča začeti tudi zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami. Ponovoletno testiranje bi torej zajelo zaposlene na teh segmentih.

Če želimo odpreti šole, moramo izboljšati epidemiološko sliko, je ob tem danes še dejal Kacin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.