DK, STA

28. 12. 2020  |  Svet

Potres v Zagrebu ni vplival na delovanje krške nuklearke

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je danes zjutraj stresel širše območje Zagreba in so ga čutili tudi prebivalci Slovenije, je imel žarišče 12 kilometrov jugozahodno od Siska

Močan potres z magnitudo 5,2, ki je imel žarišče 12 kilometrov jugovzhodno od Siska in so ga čutili tudi prebivalci Slovenije, ni vplival na delovanje nuklearke Krško. Elektrarna deluje s polno močjo, prebivalci Krškega in okolice pa so čutili tresenje tal, so za STA povedali v nuklearki.

Za zdaj ni znano, kolikšno škodo je povzročil potres. Glede na prva poročanja prebivalcev je nekaj škode povzročil v stanovanjih. Številni prebivalci Siska so v strahu zbežali na ulice, iz Petrinje, ki je najbližje žarišču, pa zaenkrat ne poročajo o večji škodi.

Potres, ki so ga čutili tudi prebivalci celotne Slovenije, je območje stresel danes ob 6.28. Po podatkih Evropskega-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 5,2 in žarišče 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Območje je medtem streslo več popotresnih sunkov, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC je imel magnitudo 4,9 in žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zabeležili še popotresni sunek z magnitudo 1,8.

ERiNYC5ZF5U

Po drugem močnejšem sunku hrvaški mediji poročajo tudi o večji gmotni škodi, predvsem v Sisku. Na zgradbah v Sisku je videti popokane zidove in fasade, porušene dimnike in podobno. Prebivalci se bojijo morebitnih novih potresnih sunkov, poroča Hina.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je za hrvaški radio povedal, da v Zagrebu občani ne poročajo o gmotni škodi. Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno.

Zagreb je že marca prizadel močan potres z magnitudo 5,5. Takrat je potres poškodoval več kot 26.000 objektov.

flhnHRvZ_C4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.