DK, STA

 |  Politika

Italija se po praznikih vrača na semaforski sistem

Dežele bodo znova razvrščali na tri območja tveganja - na zeleno, rumeno in rdečo

Italija se bo po koncu novoletnih praznikov vrnila na uporabo t. i. semaforskega sistema za določanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Dežele bodo znova razvrščali na tri območja tveganja - na zeleno, rumeno in rdečo. Sistem bodo začeli uporabljati 7. januarja, je napovedal minister za zdravje Roberto Speranza.

"7. januarja se vračamo na semaforski sistem, ki je doslej deloval. Zaupam v občutek odgovornosti Italijanov," je dejal Speranza za časnik La Repubblica. V "rumenih" deželah bodo tako na primer lahko spet odprli lokale, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Najpomembneje je, da se "splošči" epidemiološka krivulja. "Naš cilj je, da znižamo število okužb pod 50 na 100.000 prebivalcev. Trenutno smo pri 150," je pojasnil minister.

Začetek cepljenja v Evropi predstavlja "luč na koncu predora", je še dejal minister. Da bi bilo cepljenje v boju proti covidu-19 uspešno, bi se moralo cepiti najmanj deset do 15 milijonov Italijanov. "Te številke bomo dosegli kasneje spomladi," je napovedal Speranza. Vlada pa se podobno kot tudi druge evropske države ne bo odločila za obvezno cepljenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.