DK, STA

 |  Družba

Slovenija zbira pomoč za Hrvaško

Vsi, ki želite prispevati, lahko za akcijo Potres Hrvaška sredstva nakažete na TRR Rdečega križa SI56 0310-0111-1122-296 s sklicem SI00-96885

V Sloveniji poteka več akcij zbiranja pomoči Hrvaški po potresih, ki so sosednjo državo prizadeli v zadnjih treh dneh. Rdeči križ Slovenije je hrvaškemu Rdečemu križu iz sklada za solidarnost že v torek nakazal 10.000 evrov.  Kot so danes sporočili iz Rdečega križa Slovenije, so odprli poseben sklic za zbiranje denarnih sredstev. Vsi, ki želijo prispevati, lahko za akcijo Potres Hrvaška sredstva nakažejo na njihov transakcijski račun SI56 0310-0111-1122-296 s sklicem SI00-96885. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z Besedo SKUPAJ en evro ali SKUPAJ5 pet evrov.

Pomoč prizadetim danes do 20. ure zbirajo tudi v trboveljskem centru za zaščito in reševanje. Ob tem so sporočili, da na Hrvaškem najbolj potrebujejo hrano, bunde, higienske potrebščine in spalne vreče.

Denarna sredstva za pomoč prizadetim v potresu je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun Društva prijateljev mladine Trbovlje številka SI56 6100 0001 9204 698 s sklicem SI00 27-2020 ter namenom Potres Hrvaška.

Tudi štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo sta danes organizirala zbiralno akcijo za pomoč prizadetim po potresu v občini Petrinja. Akcija bo potekala do 15. ure v šmarskem gasilskem domu, potem pa bodo popoldne vso zbrano pomoč odpeljali v Petrinjo, so sporočili s šmarske občine.

"Do preklica velja, da osebe, ki potujejo na Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic potresa in se vračajo najmanj 48 po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega testa niti ne bo za njih odrejena karantena."

Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19

Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, je na današnji novinarski konferenci povedal, da je za osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob torkovem rušilnem potresu, po novem vstop v Slovenijo mogoč brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus..

Ministrstvo za notranje zadeve k sedmim izjemam, ki omogočajo vstop v Slovenijo brez karantene na domu in brez predložitve negativnega testa na novi koronavirus, dodala še eno.

"Do preklica velja, da osebe, ki potujejo na Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic potresa in se vračajo najmanj 48 po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega testa niti ne bo za njih odrejena karantena," je poudaril.

Dejal je, da je Hrvaški po včerajšnjem potresu, ki je zahteval sedem smrtnih žrtev, na pomoč priskočila tudi Slovenija. Včeraj zvečer je iz logističnega centra v Rojah krenil prvi konvoj pomoči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.