DK, STA

 |  Svet

Italija do 15. januarja uvaja prehodno obdobje ukrepov

Za vikende bo v veljavi več omejitev

Italijanska vlada je ponoči sprejela odlok, ki od 6. do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov. V tem času bodo dežele v skladu s sistemom označevanja glede na tveganje za okužbo na delovne dni obarvane rumeno, za konec tedna pa oranžno. Za vikende bo torej v veljavi več omejitev.

Že prihodnji konec tedna bodo znova odpravili možnost prehajanja med občinami, pri čemer velja izjema za občine z manj kot 5000 prebivalci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega bodo lahko konec tedna gostinski lokali ponujali le obroke za s seboj, trgovine pa bodo z izjemo živilskih trgovin in lekarn zaprte. Doma bo mogoče na obisku sprejeti le dva sorodnika ali prijatelja.

Kot dodaja APA, je pričakovati, da bo vlada okoli 15. januarja sprejela novo ureditev z ukrepi glede na razvoj epidemije.

V Italiji so med božično-novoletnimi prazniki veljali strogi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, pri čemer so bili ti že takrat nekoliko sproščeni na delovne dni.

Že prihodnji konec tedna bodo znova odpravili možnost prehajanja med občinami, pri čemer velja izjema za občine z manj kot 5000 prebivalci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po koncu praznikov je država s četrtkom načrtovala vrnitev na t. i. semaforski sistem, ki dežele glede na stopnjo epidemiološke ogroženosti deli na rdeče, oranžne in rumene. Temu ustrezno strogi so tudi ukrepi, ki tam veljajo.

V Italijo sicer danes prihaja 470.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in Biontech. Gre za drugo pošiljko dobave cepiva, ki jih bodo dostavili neposredno na 294 točk za cepljenje po vsej državi.

V prvi fazi cepljenja, ki se je začelo 27. decembra, je Italija upravičena do 3,4 milijona doz cepiva. Doslej so cepili približno 170.000 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.