DK, STA

 |  Politika

Kim Jong-un priznal neuspeh

Prvi kongres po letu 2016 je pritegnil veliko mednarodne pozornosti

Kim Jong-un

Kim Jong-un
© YouTube

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v govoru ob začetku kongresa vladajoče Delavske stranke, kjer naj bi določili gospodarske cilje države, priznal, da njegov petletni gospodarski načrt ni izpolnil ciljev "v skoraj nobenem sektorju", poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Prvi kongres po letu 2016 je pritegnil veliko mednarodne pozornosti, saj naj bi Kim na njem, le dva tedna preden bo mandat nastopil novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden, predstavil nov petletni gospodarski načrt in zunanjepolitične cilje države.

V uvodnem nagovoru je Kim dejal, da je država od zadnjega kongresa dosegla "čudežno zmago" pri krepitvi svoje moči in svetovnega ugleda. Pri tem se je skliceval na vojaški napredek, ki je leta 2017 dosegel vrhunec z uspešnimi testi medcelinskih balističnih raket.

Poudaril pa je, da bi moral biti prejšnji petletni načrt izpolnjen lani, vendar je zgrešil cilje v vseh sektorjih. Kongres naj bi celovito analiziral "izkušnje, lekcije in napake, ki smo jih storili v tem obdobju", je dodal Kim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V govoru je pozval k okrepitvi neodvisne moči Severne Koreje, kar naj bi ji pomagalo pri soočanju z notranjimi in zunanjimi izzivi, ki zavirajo njen napredek.

Xv_-MI1dHSI

Člane stranke je pohvalil, da zagotavljajo "stabilne razmere" v času epidemije novega koronavirusa. V Severni Koreji uradno sicer niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, čeprav je Pjongjang po poročanju tujih tiskovnih agencij na tisoče "možnih primerov" prijavil Svetovni zdravstveni organizaciji.

Kongresa, ki bo potekal več dni, se bo udeležilo 7000 delegatov. S fotografij je razvidno, da nihče od udeležencev ne nosi maske, prav tako ne upoštevajo fizične distance.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.