Še eno sporno kadrovanje Janševe vlade

Spoštovani.

Zavračamo pavšalna namigovanja, da Vlada RS ne upošteva strokovnih meril in usposobljenosti kandidatov ter da znižuje standarde in onemogoča normalno poslovanje. Takšna neutemeljena namigovanja bi lahko marsikdo razumel kot zlonamerna podtikanja. Vlada RS in Ministrstvo za kulturo sta ravnala povsem v skladu z veljavno zakonodajo. Ustanovitelj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (v nadaljevanju: JSKD) je država. V skladu z Zakonom o JSKD direktorja imenuje vlada na predlog nadzornega sveta sklada za dobo štirih let na podlagi javnega natečaja, ki ga izvede nadzorni svet javnega sklada. Akt o ustanovitvi JSKD določa, da nadzorni svet izvede javni natečaj za imenovanje direktorja ter predlaga ustanovitelju njegovo imenovanje, direktorja pa imenuje vlada na predlog nadzornega sveta sklada za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Ministrstvo za kulturo predlog nadzornega sveta le tehnično pripravi za obravnavo na vladi.

Vlada je v skladu z zakonom, ki ji podeljuje diskrecijsko pravico, predlaganemu kandidatu poslala obvestilo o izidu natečaja, s katerim ga je seznanila, da se na javnem natečaju za zasedbo delovnega mesta direktorja JSKD ne izbere nihče od prijavljenih kandidatov ter da se bo javni natečaj za zasedbo delovnega mesta direktorja javnega sklada ponovil. Vlada je Nadzornemu svetu JSKD naložila, da čim prej, najpozneje pa v roku 14 dni, ponovi postopek javnega natečaja za delovno mesto direktorja JSKD. Funkcijo direktorja JSKD bo po pooblastilu od 1. januarja 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju, opravljala članica nadzornega sveta Metka Šošterič, ki je poznavalka področja, vendar najdlje do 31. decembra 2021. Poudarjamo, da bo vlada direktorja JSKD imenovala v skladu z zakonom in z upoštevanjem strokovnih meril.

Prijazen pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.