IK, STA

7. 1. 2021  |  Svet

Ameriški kongres potrdil zmago Bidna 

Novi predsednik ZDA bo prisegel 20. januarja

Joe Biden, novoizvoljeni ameriški predsednik

Joe Biden, novoizvoljeni ameriški predsednik
© Bar Bus / Pixabay

Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo v sredo za nekaj časa prekinjeno zaradi vdora privržencev predsednika ZDA v odhajanju Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo prisegel 20. januarja.

Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so sredi decembra že potrdili elektorji. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232.

V skladu z ameriško ustavo sta se morala nato na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki sta še enkrat preštela elektorske glasove. Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju.

Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer vložilo ugovora na izide v Pensilvaniji in Arizoni, a sta ju oba domova zavrnila.

Trump: To je konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi po potrditvi zmage demokrata Joeja Bidna v kongresu zapisal, da je ta odločitev "konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini". Čeprav se ne strinja z izidom, pa bo prišlo do mirnega prenosa oblasti, je napovedal.

Hkrati je Trump zapisal, da to pomeni začetek boja za to, da bo naredil Ameriko "spet veliko".

Trump je vseskozi zavračal priznanje poraza na volitvah 3. novembra in trdil, da so bile te ukradene, obenem pa je privržence spodbujal k protestom. Njegovi privrženci so v sredo vdrli v kongres, ki je potrjeval volilne izide, zaradi česar so morali zasedanje za nekaj časa prekiniti.

Demokrat Joe Biden bo 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju.

Zasedanje je sicer v sredo za več ur prekinil vdor Trumpovih podpornikov v kongresno palačo. Po umiritvi razmer in izpraznitvi poslopja se je zasedanje nadaljevalo vso noč.

P3MCXOAR07Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.