DK, STA

12. 1. 2021  |  Politika

Trump Kubo uvrstil na seznam držav podpornic terorizma

Predsednik ZDA v odhajanju je proti Kubi uvedel nove sankcije

© Wikimedia Commons

Vlada ameriškega predsednika v odhajanju Donalda Trumpa je včeraj vrnila Kubo na seznam držav podpornic terorizma. Proti njej je uvedla nove sankcije, tik preden bo položaj prevzel novoizvoljeni demokratski predsednik Joe Biden. Ta je bil podpredsednik v vladi Baracka Obame, ki je prvič po več kot petdesetih letih začela normalizacijo odnosov med ZDA in Kubo.

State Department trdi, da Kuba že desetletja gosti morilce, izdelovalce bomb in ugrabitelje iz ZDA, podpira režim Nicolasa Madura v Venezueli in nudi zavetišče teroristom iz Kolumbije.

Zato so ZDA uvedle sankcije, ki omejujejo ameriško pomoč, prepovedujejo uvoz in izvoz orožja in trgovino z določenimi predmeti.

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je ob tem zagotovil, da ZDA še naprej podpirajo kubansko ljudstvo v prizadevanjih za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je bil podpredsednik v vladi Baracka Obame, ki je prvič po več kot petdesetih letih začela normalizacijo odnosov med ZDA in Kubo.

Gre za eno od mnogih potez Trumpove vlade, s katerimi odpravlja dediščino Obame in otežuje vladanje Bidnu. ZDA imajo za tak pritisk na Kubo le nekaj zaveznikov v Latinski Ameriki.

Trump je ponovno uvedel številne sankcije proti Kubi, ki jih je Obama odpravil pred in po obnovi diplomatskih odnosov leta 2015, kar mu je politično koristilo na Floridi, saj je dobil večino glasov volivcev kubanskega izvora.

Zadnji paket sankcij skoraj povsem prekinja potovanja na Kubo in finančne tokove med državama. To bo prizadelo tiste v ZDA, ki imajo na Kubi sorodnike in jim pošiljajo denar.

Kljub normalizaciji odnosov z ZDA ni poslala nazaj Američanov, ki so se na Kubo zatekli pred kazenskim pregonom v domovini. Ameriški prebežniki so na Kubi dobili status političnih beguncev, imajo zastonj hrano, zdravstvo in stanovanje.

Kuba je ena redkih držav, ki ima dobre odnose z Venezuelo, vendar zanika, da bi imela tam 20.000 vojakov in obveščevalcev, kot trdijo ZDA. Kuba gosti tudi nekaj voditeljev kolumbijske uporniške skupine, ki so se pogajali o miru s predsednikom Ivanom Duquejem, vendar pa je bombni napad pripadnikov kolumbijske Nacionalne osvobodilne armade leta 2019 v Bogoti ta pogajanja končal. Kolumbija zahteva upornike, Kuba izročitev zavrača.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.