DK, STA

13. 1. 2021  |  Svet

Obvezno cepljenje za določene poklice?

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder se je zavzel za to, da bi etični svet pripravil predloge o možnosti obveznega cepljenja

© pixabay.com

V Nemčiji poteka razprava o obveznem cepljenju proti covidu-19 za določene poklicne skupine, ki delajo z ranljivimi skupinami. Bavarski ministrski predsednik Markus Söder se je zavzel za to, da bi etični svet pripravil predloge o možnosti obveznega cepljenja za določene skupine. Minister za delo Hubertus Heil pa obveznemu cepljenju nasprotuje.

Söder, ki prihaja iz nemške krščansko-socialne unije (CSU), je v intervjuju za Süddeutsche Zeitung dejal, da je med osebjem v domovih za ostarele "preveč zavračanja cepljenja". Zato bi bilo po njegovem mnenju "dobro, če bi etični svet pripravil predloge, ali in za katere skupine bi bilo obvezno cepljenje mogoče". V domovih za ostarele gre namreč "za življenje in smrt", je dejal.

Kot na spletu poroča nemški časnik, se je vodja sestrske stranke krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel zavzel tudi za "veliko državno kampanjo za spodbujanje cepljenja, v kateri bi sodelovali vzorniki iz umetnosti, športa in politike". Na cepljenje proti covidu-19 bi morali po njegovih besedah gledati kot na "državljansko dolžnost".

Nedavna anketa nemškega združenja za intenzivno in nujno medicino je sicer pokazala, da se približno polovica zdravstvenih delavcev s teh dveh področij trenutno ne želi cepiti.

Podobnega mnenja kot bavarski ministrski predsednik je tudi strokovnjak za medicinsko etiko Wolfram Henn, ki je tudi član nemškega etičnega svet, ki je v intervjuju prejšnji teden dejal, da bi bilo obvezno cepljenje za določene poklicne skupine možno. Med njimi bi lahko bili zdravstveni delavci, je povedal po poročanju nemškega portala Deutsche Welle.

Minister za delo Hubertus Heil, ki prihaja iz vrst koalicijskih socialdemokratov (SPD), pa se s tem ne strinja. "Gre za izobraževanje ljudi o tem, da je cepljenje pomembno," je dejal.

Drugi ministri se zaenkrat niso odzvali na Söderjev poziv, je pa zdravstveni minister Jens Spahn (CDU) v preteklosti zatrjeval, da o uvedbi obveznega cepljenja proti  covidu-19 ne razmišljajo.

Nedavna anketa nemškega združenja za intenzivno in nujno medicino je sicer pokazala, da se približno polovica zdravstvenih delavcev s teh dveh področij trenutno ne želi cepiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.