Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Hekanje kot politični akt

Janez gugla / Twitter

Janez gugla / Twitter

Parler je socialno omrežje, ki se pozicionira kot zadnji branik "svobode govora" oz. zatočišče za vse, ki jih Twitter in Facebook "cenzurirata". Tam se seveda nabira fašistoidna gnojnica, polna rasistov, QAnon zarotnikov in Trumpovih podpornikov. Ne čudi, da je svoje ovčice na Parler povabil tudi Janez Janša

Parler je imel pri komunikaciji glede koordinacije vdora desničarskih teroristov v Kapitol pomembno vlogo. Oportunistični tech velikani, ki jih kar naenkrat moti vse, kar bi jih sicer moralo motiti že pretekla 4 leta, a se niso želeli zameriti Beli hiši, so aplikacijo hitro odstranili s svojih platform. 

A še prej se je zgodilo nekaj čudovitega: hekerka @donk_enby je iz Parlerjevih strežnikov prenesla okoli 99 odstotkov vseh vsebin, tudi posnetke, ki so jih uporabniki po incidentu prestrašeno izbrisali, vključno z meta podatki. Ravno zato je bilo teroriste tokrat tako lahko najti. Kar se je že naučila woke levica, se zdaj uči še desnica: kar daš na internet, tam ostane za zmeraj. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.