IK, STA

 |  Svet

Biden naj bi že prvi dan predsedovanja ZDA vrnil v pariški podnebni sporazum

Biden bo ukrepal, ne samo da bi popravil najhujšo škodo Trumpove administracije, ampak da bi državi omogočil, da napreduje

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden bo na dan prevzema položaja v sredo podpisal okoli deset izvršnih ukazov - med drugim o vrnitvi ZDA v pariški podnebni sporazum - s katerimi bo pokazal jasno prekinitev s politiko svojega predhodnika Donalda Trumpa, je razvidno iz beležke njegovega bodočega vodje kabineta Rona Klaina.

Klain je po poročanju ameriških medijev v soboto v beležki visokim članom Bele hiše zapisal, da bo Biden nekaj ur po inavguraciji podpisal izvršne ukaze na področju pandemije covida-19, gospodarstva, podnebnih sprememb ter rasnih in družbenih nepravičnosti V ZDA.

"Vse te krize zahtevajo nujno delovanje," je poudaril Klain in dodal, da bo Biden v prvih desetih dneh na položaju odločno deloval na teh področjih, da bi naslovil te štiri krize ne samo, da preprečil dodatno in nepovratno škodo, ampak da bi obnovil položaj ZDA v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dMvwAmGx-AI

Biden bo po navedbah Klaina po inavguraciji v sredo podpisal več izvršnih ukazov, med njimi tistega, s katerimi se bodo ZDA vrnile v pariški podnebni sporazum, iz katerega je Trump enostransko izstopil. Sporazum omejuje dvig globalne podnebne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven.

Razveljavil bo tudi sporno prepoved vstopa v državo državljanom nekaterih večinoma večinsko muslimanskih držav, ki jo je Trump uvedel samo nekaj dni po prevzemu položaja v januarju 2017.

Uvedel bo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask v zveznih poslopjih in območjih ter pri potovanjih med zveznimi državami.

Novoizvoljeni predsednik Biden bo ukrepal, ne samo da bi popravil najhujšo škodo Trumpove administracije, ampak da bi državi omogočil, da napreduje, je še zapisal Klain. Z izvršnimi ukazi se sicer predsednik ZDA izogne potrebi po potrditvi v kongresu.

nqG689GdBvM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.