Izak Košir

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Oliver Beer: British Bulldog (second half), 2014

Oliver Beer: British Bulldog (second half), 2014

Ko ste v dvomu, pojdite v muzej, Mestni muzej Ljubljana, Ljubljana

Do 25/04

V Mestnem muzeju Ljubljana je do konca aprila na ogled razstava, na kateri je razstavljenih več kot sto svetovno priznanih umetniških likovnih del, ki so nastala v času od 19. stoletja do danes. Njihovi avtorji so med drugim Constantin Brâncuși, Maurizio Cattelan, Shirin Neshat, William Kentridge, Joseph Beuys, Diane Arbus, Jean Arp in Hito Steyerl, v Ljubljano pa prihajajo iz petih zasebnih zbirk, ki ponujajo vpogled v razvoj likovne umetnosti in so hkrati priložnost za opazovanje najrazličnejših umetniških praks, ki odsevajo družbene spremembe zadnjih 150 let.

Cement, SNG Drama Ljubljana, Ljubljana 

Spletni prenos 30/01 ob 20. uri

V živem prenosu z velikega odra ljubljanske Drame si bomo lahko ogledali premiero gledališke predstave Cement. Gre za drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po drami Heinerja Müllerja, enega najpomembnejših nemško pišočih dramatikov druge polovice 20. stoletja, zasnovala režiser Sebastijan Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković. Ljubljanska uprizoritev se osredotoča na intimno zgodbo protagonističnega para, Gleba (Marko Mandić) in Daše (Nataša Barbara Gračner). Prenos predstave bo na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo, vendar si morate prej zagotoviti vstopnico na Dramini spletni strani. Ponovitev bo v torek, 2. februarja, ob 20. uri.

Na drugi strani: slovenska fotoreportaža, Galerija Jakopič, Ljubljana

Do 19/06

Razstava je posledica interdisciplinarnega pogleda na domačo reportažno fotografijo. Ponuja pregled različnih vrst reportažne fotografije in načinov njihove umestitve v tiskane in kasneje elektronske medije, vendar se zavestno zamejuje na podrobnejšo obravnavo izrazno najbolj dovršene vrste reportažne fotografije – fotoreportaže. Slednja je vselej spoj vizualne in besedilne pripovedi, zato velik del predstavljenega gradiva niso posamične fotografije, temveč končne predstavitve fotoreportaž v obliki, v kateri stopajo pred bralce.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.