Gregor Kocijančič

 |  Mladina 4  |  Družba

Spomin je človekov najzvestejši prijatelj

Nesrečni programer je pozabil geslo in si onemogočil dostop do večmilijonskega bogastva

© pixabay.com

Vsakdo je že kdaj pozabil katero izmed številnih gesel, s katerimi dostopamo do različnih uporabniških računov na spletu. Le malokomu pa takšna pozaba onemogoči, da bi se iz navadnega smrtnika čez noč prelevil v multimilijonarja. To se te dni dogaja nemškemu programerju Stefanu Thomasu: ne spomni se gesla, ki ga potrebuje za dostop do bogastva bitcoinov v vrednosti 220 milijonov ameriških dolarjev. Po osmih spodletelih poskusih vpisa v digitalno denarnico sta mu ostala le še dva: po desetih spodletelih poskusih bo njegovo bajno kriptopremoženje samodejno izpuhtelo v oblak večne enkripcije, zato je rajši nehal ugibati, katero geslo je pravo. Thomas je pred dobrim desetletjem po naključju postal eden najzgodnejših vlagateljev v bitcoin: plačilo za produkcijo predstavitvenega videa o delovanju kriptovalut je prejel v bitcoinih, ki so bili v tistem času vredni zgolj nekaj dolarjev. Plačilo je bilo pravzaprav simbolično, saj v dobičkonosni potencial kriptovalut v tistem času ni verjel tako rekoč nihče. Danes je vrednost enega bitcoina več kot 30 tisoč evrov – v zadnjem mesecu pa se je njegova vrednost podvojila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.