Koronski dodatki

Članek o koronskih dodatkih v prejšnji številki Mladine je – razumljivo – predvsem med prejemniki dodatkov naletel na velik odziv. Prejeli smo več pisem, nekaj jih tudi objavljamo, pa tudi nekaj zahtev za objavo popravkov. V članku smo objavili ogromno podatkov in primerjav, ki so test javnosti večinoma vzdržali, polomili pa smo ga pri obdelavi podatkov o koronskih dodatkih, ki bi jih naj dobili visokošolski učitelji na Univerzi v Mariboru. V preglednici ob članku smo namreč zapisali, da naj bi 574 visokošolskih učiteljev univerze za november prejelo v povprečju vsak 311 evrov dodatka. To je bila napaka. Podatek ne drži.

Ministrstvo za javno upravo po posameznih delovnih mestih objavlja skupna izplačila vseh dodatkov, po institucijah pa izplačilo posameznega tipa dodatka. Te sezname smo na Mladini v primeru policistov, gasilcev ali medicinskega osebja križno preverili, nismo pa tega naredili pri visokošolskih učiteljih. Da je 574 visokošolskih učiteljev mariborske univerze za november prejelo v povprečju 311 evrov dodatka, sicer drži, a to ni bil koronski dodatek, temveč položajni dodatek. Še dodatno so nam na mariborski univerzi pojasnili, da bodo na njihovi instituciji koronski dodatek (uradno dodatek za delo v rizičnih razmerah) izplačali 52 pedagoškim delavcem za 557 ur dela, med drugim zdravnikom in medicinskim sestram, ki na seminarjih prihajajo v stik s pacienti. Vsak od njih naj bi v povprečju dobil 109,11 evra, so nam sporočili.

Seveda se univerzi, še bolj pa njenim visokošolskim učiteljem, za napačne navedbe opravičujemo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.