OŠTRO.SI

 |  Politika

Manipulativna izjava Janeza Janše

Slovenija bi lahko naročila transportno letalo za prevoz cepiva in zaščitne opreme, vendar bi morala denar zanj zagotoviti z rebalansom proračuna, ne pa z zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenski vojski, kot je zatrdil predsednik vlade Janez Janša

Janez Janša

Janez Janša
© Borut Krajnc

Predsednik vlade Janez Janša je na tiskovni konferenci 12. januarja dejal, da ima Slovenija velike težave z naročanjem transportnega letala, s katerim bi lahko iz tujine pripeljali zaščitno opremo ali cepivo proti covidu-19, saj je ustavno sodišče zadržalo zakon, na podlagi katerega bi to lahko storili.

"Če je nujno, lahko za to verjetno najde denar tudi v proračunu."

Aleš Avbreht,
odvetnik

Državni zbor je novembra lani sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenski vojski v letih 2021 do 2026, ustavno sodišče pa je 7. januarja zadržalo njegovo izvajanje, saj bi izvajanje domnevno ustavno neskladnega zakona povzročilo hujše posledice kot njegovo zadržanje.

Odvetnik Aleš Avbreht je dejal, da lahko država letalo kljub zadržanju zakona naroči po zakonu o javnem naročanju: "Če je nujno, lahko za to verjetno najde denar tudi v proračunu."

Vendar nakup transportnega letala ni predviden v načrtu razvojnih programov državnega proračuna v letih 2021 in 2022. Na računskem sodišču so pojasnili, da bi vlada denar za letalo lahko pridobila s prerazporeditvijo sredstev med proračunskimi uporabniki, za kar bi bil potreben rebalans proračuna, ali s črpanjem proračunskih rezerv.

Več o tem, zakaj je izjava predsednika vlade Janše manipulativna, si preberite na nepridobitnem mediju Oštro >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.