STA

 |  Svet

Najstarejša Evropejka pred 117. rojstnim dnevom prebolela covid-19

Francozinja Lucle Randon je postala najstarejša oseba, ki je prebolela novi koronavirus

Najstarejša Evropejka, francoska nuna Lucile Randon je le nekaj dni pred svojim 117. rojstnim dnevom prebolela covid-19, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Lucile Randon, ki je leta 1944 prevzela ime sestra Andre, je bila 16. januarja pozitivna na testu za okužbo z novim koronavirusom, a simptomov ni razvila. Lokalnim medijem je povedala, da se ni niti zavedala, da je okužena. Po potrditvi okužbe se je izolirala od drugih oskrbovancev v domu za upokojence v Toulonu na jugu Francije, sedaj pa je v celoti okrevala.

Sestra Andre, ki je slepa in uporablja voziček, se veseli praznovanja svojega rojstnega dneva v četrtek, čeprav ga bo praznovala z manjšo skupino oskrbovancev kot običajno. V domu so za lokalni časnik Var Matin povedali, da ni pokazala nobenega strahu pred boleznijo, da pa jo je zelo skrbelo za druge oskrbovance v domu.

Sestra Andre se je rodila 11. februarja 1904. Je najstarejša oseba v Evropi in druga najstarejša na svetu, kaže seznam raziskovalne skupine za gerontologijo (GRG).

Na vprašanje belgijske televizije BFM, ali se je bala, ker je imela koronavirusno bolezen 19, je dejala, da ne, saj se ne boji smrti. "Srečna sem, da sem z vami, a bi si želela biti drugje - da bi se pridružila svojemu starejšemu bratu ter babici in dedku," je povedala.

CV7QB-PDcmE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.