Izak Košir

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Tadej Vaukman: Vendar ne kažite tega mojemu otroku

Tadej Vaukman: Vendar ne kažite tega mojemu otroku

Tadej Vaukman: Vendar ne kažite tega mojemu otroku, Galerija ŠKUC, Ljubljana

Do 19/02

Samostojna razstava Tadeja Vaukmana, prejemnika nagrade skupine OHO 2019, je nadaljevanje njegovega značilnega ustvarjanja v mediju fotografije. Hkrati pa opozarja, da svoj surovi in neposredni likovni jezik enakovredno izraža tudi v drugih medijih. Kolažiranje, video in jezikovna znamenja so nadgradnja in razvoj njegove umetniške prakse. Večinsko zastopani motivi iz intimnega življenja in množica avtoportretov nakazujejo na umetnikov obrat vase in raziskovanje lastne identitete. Z izjemo nekaj starejših fotografij je bila glavnina razstavljenih del ustvarjena v zadnjem letu.

(re)programming: Kim Stanley Robinson, aksioma. org/reprogramming/

15/02 ob 19. uri

Zavod Aksioma je pandemično leto 2021 dobro premislil in pripravil celoletni festival spletnih pogovorov (re)programming, ki ga kurira in vodi priznana španska novinarka in pisateljica Marta Peirano. Serijo pogovorov, ki se bodo enkrat mesečno odvili v angleščini, bodo pričeli z najbolj priljubljenim pisateljem ZF Kimom Stanleyjem Robinsonom in za izhodišče vzeli njegov najnovejši roman The Ministry for the Future. Med prenosom na spletni strani projekta (in tudi na omrežju Facebook) k sodelovanju vabijo občinstvo, pri pogovoru pa bodo sodelovali tudi dr. Lučka Kajfež Bogataj, dr. Luka Omladič in Ida Hiršenfelder.

Ena roza je dovolj: Samo JA pomeni JA!, Facebook/YouTube

12/02 ob 19. uri

Magdalene Krivopete so skupina artivistk, feministk, ki družbeno realnost raziskujejo prek tehnik gledališča zatiranih. Z iskanjem estetskih izrazov in interaktivnimi akcijami raziskujejo neenakosti na podlagi spola in odkrivajo stereotipe, ki podpirajo nasilje in mizoginijo. Predstava Ena roza je dovolj je nastala kot odgovor na primer sodne prakse v primeru spolnega nasilja v Sloveniji. »Ker ena je dovolj, da smo vpletene vse,« pravijo. V predstavi, ki bo na ogled na njihovih straneh na Facebooku in YouTubu, igrajo Metka Bahlen Okoli, Sendi Bakotić, Tina Ivnik, Tjaša Kosar, Anamarija Nađ, Barbara Polajnar in Neja Šmid

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.