Uredništvo

 |  Politika

Bo odstopila ministrica za pravosodje?

Janez Janša je Lilijani Kozlovič dejal, naj odstopi, ker je predlagala imenovanje tožilcev, ki mu niso všeč

Lilijana Kozlovič

Lilijana Kozlovič
© Borut Krajnc

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je na vladi že večkrat predlagala imenovanje tožilcev, vendar vlada oz. njen predsednik Janez Janša njenega predloga ni uvrstila na dnevni red.

Na zadnji četrtkovi seji vlade je poročanju več medijev Janša ministrici za pravosodje očital, naj neha predlagati tožilce, ki mu »niso všeč« in da se bo blokada pač še nadaljevala. Trenutno v vrsti za imenovanje čaka sedem tožilcev, še dve imeni pa je ministrstvo na vlado poslalo pred nekaj dnevi.

Imenovanje tožilcev na predlog ministrstva za pravosodje - prej selekcijo opravi državnotožilski svet - bi morala biti zgolj formalnost. Očitno pa ni.

Po naših informacijah pa je imel četrtkov konflikt še eno dimenzijo. Janša naj bi Kozlovič, ki je spraševala, kakšni so pravi razlogi za blokado, odvrnil, naj svoje predloge veže na zaupnico in če ji ne uspe, naj odide z ministrskega mesta. Predlagal ji je odstop.

Zadržana ministrica za pravosodje Lilijano Kozlovič, ki javno zadnjega konflikta ni komentirala, je že decembra priznala, da »ne pozna razloga, zakaj vlada imenovanja tožilcev ne uvršča na dnevni red«. Nova ministrica SMC je tako v resnem konfliktu s predsednikom vlade.

Ministrici za šolstvo Simoni Kustec je vladni Urad za komuniciranje (Ukom) pred nekaj tedni prepovedal javno nastopanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.