DK, STA

 |  Svet

Bomo zaščitne maske res nosili še v letu 2022?

Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Joeja Bidna Anthony Fauci meni, da bo treba zaščitne maske zaradi novega koronavirusa nositi še v letu 2022

© https://pixnio.com/media/coronavirus-eyeglasses-face-face-mask-hygiene

Po mnenju zdravstvenega svetovalca predsednika ZDA Joeja Bidna Anthonyja Faucija, bo verjetno treba zaščitne maske zaradi novega koronavirusa nositi še v letu 2022, čeprav naj bi se razmere do konca leta bistveno normalizirale. V ZDA je po zadnjih podatkih zaradi covida-19 umrlo že skoraj pol milijona ljudi.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je na televiziji ABC dejala, da so po zastoju zaradi velikega zimskega neurja, ki je minuli teden prizadelo velik del ZDA, sedaj obnovili cepljenje ter v soboto in nedeljo uspeli deloma odpraviti zaostanek pri dostavi šest milijonov odmerkov cepiva. Dostavili so dva milijona odmerkov, ta teden pa bodo še ostale.

ANOzLyw5uZQ

Fauci je včeraj na televiziji Fox News komentiral podatek o skoraj pol milijona mrtvih zaradi covida-19 z besedami, da je to grozen zgodovinski mejnik, čeprav se razmere izboljšujejo, ker pada število okužb in smrti, krepi pa se cepljenje. Kljub temu še naprej priporoča fizično distanco in nošenje zaščitnih mask. Do konca leta pričakuje bistveno normalizacijo razmer, a bo zaradi mutacij novega koronavirusa maske po njegovem verjetno treba nositi še v letu 2022. Za NBC je dejal, da česa tako groznega ni bilo več kot sto let, od pandemije gripe.

Biden si je zadal za cilj, da v prvih 100 dneh njegovega mandata cepijo 100 milijonov ljudi, kar bo doseženo in preseženo. Biden in zdravstveni strokovnjaki pa ne želijo zveneti preveč optimistično. Biden med drugim zato, ker želi od kongresa 1900 milijard dolarjev za boj proti pandemiji in pomoč ekonomiji. Če ne bo večjih zapletov z mutacijami novega koronavirusa, se lahko stanje ob uspešnem cepljenju "normalizira" že do poletja.

PUJcxC-drs0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.