Uredništvo

 |  Družba

»Upor je v tem času najbolj državotvorno dejanje«

IZJAVA DNEVA

"Upor je v tem času najbolj državotvorno dejanje. Upor kulture. Upor znanosti. Upor vsakogar, ki želi drugačno družbo, družbo brez zastraševanja, družbo, ki ne temelji na nacizmu sorodnih idejah. Vendar, upor na dovoljen način. Teh načinov je mnogo, veliko več kot si predstavljamo. Potrebno je nekaj domišljije in precej poguma. Priložnosti za dokazovanje obojega pa nikakor ne manjka. Nekaterim prodanim dušam je okolje že dalo jasno vedeti, kaj jih čaka po vrnitvi iz parlamenta. Tudi to je dejanje upora."

"Podrto, napol umirajočo državo, oplenjeno in zadolženo, ki spušča dušo v objemu robokopov na ulici, diktatorjev v vladi ter njihovih priležnikov v mnogih ustanovah, je treba oživiti. Kot je deželo pomagala dvigniti tista Lipa leta 1941, ki je napovedala upor, tako naj ozeleni tudi to pomlad."

(Dragan Petrovec, pravnik, o Janševi izjavi na slovenski kulturni praznik, da močno pogreša državotvorno kulturo; via Dnevnik)

Dragan Petrovec

Dragan Petrovec
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.