DK, STA

 |  Svet

VIDEO: V Mjanmaru vojska ubila najmanj 18 ljudi

Mjanmarsko tožilstvo pa je uvedlo tudi nov kazenski postopek proti voditeljici Aung San Suu Kyi, ki jo je vojaška hunta ob puču v začetku februarja poslala v hišni pripor

Mjanmarsko tožilstvo je uvedlo nov kazenski postopek proti voditeljici Aung San Suu Kyi, ki jo je vojaška hunta ob puču v začetku februarja poslala v hišni pripor. Očitajo ji še namen vzpodbujanja upora in kršitve komunikacijske zakonodaje, je sporočil njen odvetnik, potem ko jo je sodišče danes že drugič zaslišalo preko videokonference.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil njen odvetnik Khin Maung Zaw, še ni jasno, koliko obtožb bo še doletelo Aung San Suu Kyi. "Zdaj se v tej državi lahko zgodi karkoli," je dejal.

Ikoni mirovnega gibanja v Mjanmaru sicer že očitajo kršenje trgovinskih pravil in kršenja ukrepov po zakonu o obvladovanju naravnih nesreč. Gre za obskurne obtožbe zaradi posedovanja neprijavljenih prenosnih radijskih postaj in kršitve ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ker je lani v predvolilni kampanji organizirala zborovanje.

oJQGj7QZ8MQ

Po mnenju opazovalcev želi vojaški režim na ta način odstraniti 75-letno političarko iz javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej jo je sodišče zaslišalo dvakrat, obakrat preko videokonference. Naslednji narok pa je napovedan za 15. marec, poroča AFP.

b0SkVOPG8a0

Sodni proces sicer čaka tudi odstavljenega predsednika Win Myinta. Tudi on se sooča z obtožbami namena vzpodbujanja upora in kršitve protikoronskih ukrepov, še navaja AFP.

Razmere v Mjanmaru se sicer v zadnjih dneh zaostrujejo. Na nedeljskih protestih po vsej državi je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, še 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočili Združeni narodi.

Po njihovih informacijah je vojska proti protestnikom v večjih mestih Yangon, Mandalay, Dawei, Bag, Myeik in Pokokkuo uporabila tudi pravo strelivo, še poroča dpa.

geUUSejyBzY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.