DK, STA

2. 3. 2021  |  Politika

Predlog cepilnega potnega lista še ta mesec

Cilj je vzpostaviti dokaz o cepljenju na ravni EU, ki ga ne bo mogoče ponarediti

Evropska komisija bo zakonodajni predlog za uvedbo skupnega potrdila oziroma "digitalnega zelenega potnega lista" o cepljenju proti okužbi z novim koronavirusom predstavila še ta mesec, je na Twitterju napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Cilj predloga uvedba skupnega dokazila na ravni EU je v tem, da je neka oseba ali bila cepljena ali je covid-19 prebolela ali pa je bila - če cepljenja zaenkrat ni mogla opraviti - na testiranju negativna. To dokazilo mora spoštovati pravila glede varnosti ter zasebnosti in zaščite osebnih podatkov.

V ločenem tvitu je von der Leyen še pojasnila, da bi moral zeleni potni list predvsem "olajšati življenja Evropejcev" ter "jim postopoma omogočiti varno gibanje v Evropski uniji ali tujini - zaradi dela ali turizma".

Predsednica komisije je o tem sicer včeraj spregovorila tudi pred evropskimi poslanci iz vrst nemških krščanskih demokratov (CDU), ki jim pripada tudi sama, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se je dokopala do prepisa njenega govora.

Ob tem je med drugim pojasnila, da želijo v Bruslju v prihodnjih nekaj mesecih zagotoviti tehnične predpostavke oziroma rešitve za tovrstno potrdilo o cepljenju, in obenem poudarila, da bo lahko zeleni potni list uspešen le ob konkretni podpori vseh držav članic.

Vprašanje skupnih potrdil o cepljenju proti okužbi z novim koronavirusom, ki bi služila nezdravstvenim namenom in omogočila odpiranje družb, je razdelilo države članice EU, a podpora se jim vendarle vztrajno krepi. Države z močno razvitim turizmom, na primer Grčija, želijo, da bi potrdilo predvsem olajšalo potovanja in s tem znova spodbudilo turizem. Nekatere druge države, med katerimi naj bi bili Nemčija in Francija, svarijo pred hitenjem in diskriminacijo.

V Evropski komisiji medtem ves čas izpostavljajo, da je treba potrdilo o cepljenju najprej doreči z zdravstvenega vidika, z razpravo o drugih vidikih pa da je treba počakati, saj manjka še nekaj ključnih informacij, kot na primer ni še jasno, ali cepljena oseba prenaša virus. Opozarjajo tudi, da je treba najprej cepiti več ljudi.

Voditelji držav članic so na vrhu minuli teden strinjali, da naj bi bil tehnični del priprav na omenjeni potni list zaključen v naslednjih treh mesecih. Cilj je vzpostaviti dokaz o cepljenju na ravni EU, ki ga ne bo mogoče ponarediti. Ta bi lahko bil v obliki berljivega dokumenta s QR kodo, ki bi ga lahko oseba imela vedno pri sebi ali stiskanega na papirju ali shranjenega v pametnem telefonu, podobno kot letalsko ali železniško vozovnico. Predpogoj za to je ustrezna kompatibilnost oziroma povezanost nacionalnih sistemov vseh 27 držav članic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.