Izak Košir

 |  Mladina 9  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Avtorica plakata: Dagmara Skwarska

Avtorica plakata: Dagmara Skwarska

Rdeče zore, rdecezore.org

05/03—11/03

Odprtje 22. mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore se v petek, 5. marca, začenja s skupinsko razstavo To jest wojna/ To je vojna v ljubljanski Galeriji Alkatraz, kjer si boste lahko ogledali protestne plakate vsepoljske ženske stavke (na ogled do 26. marca). Gre za dela, narejena v podporo protestom proti dodatnemu kleščenju že tako omejene pravice do splava na Poljskem. Sicer pa bo festival Rdeče zore letos potekal pretežno na spletu. V sodelovanju s portalom Spol. si bodo že tradicionalno podelili nečastno »nagrado« bodeča neža za najbolj seksistično izjavo, nastopili bodo performerji Federico Luz, Danijela Zajc, Ingver in GverilkII, zvrstila se bodo številna predavanja, v soboto, 6. marca, ob 20. uri pa se začenja tudi FeFi, prvi slovenski feministični filmski festival. Več na spletni strani rdecezore.org.

Robert Marin: Še vedno verjamem v dedka Mraza, Galerija Ravne, Ravne na Koroškem

Do 09/04

Robert Marin, ki ga najbolj poznamo po fotografskem projektu Najlepše mesto na svetu, ki ga z Matjažem Ruštem soustvarjata od leta 2014, se tokrat predstavlja s 40 fotografijami, ki so nastale v zadnjih štirih letih. Fotografije zaznamuje snapshot estetika s poudarkom na dokumentarnem, zaradi pogosto navidezno nekadrirane fotografije pa tudi občutek nepredvidljivosti.

Maša Kagao Knez: Črna koža, bele maske, www. tretjioder.si

Spletna premiera 06/03

Avtorica in performerka Maša Kagao Knez je pri svoji novi predstavi med drugimi sodelovala z režiserko Ivano Djilas, Boštjanom Gombačem, ki je prispeval avtorsko glasbo, in piscem besedil Josephom Nzobandoro - Josom. »Medtem ko želimo rasizem pripisati zgodovini in ga tam tudi odložiti, so svet ponovno pretresle novice, ki kažejo, da rasizem še kako vztraja in da je problematika še kako pereča,« je zapisala o predstavi v produkciji Anton Podbevšek Teatra in Plesnega teatra Ljubljana, ki bo na ogled na spletni platformi www.tretjioder.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.