DK, STA

 |  Politika

Ameriška nacionalna garda bo še naprej varovala Kapitol

Število pripadnikov se bo sicer zmanjšalo za približno polovico, in sicer na 2300

Ameriška nacionalna garda bo v Washingtonu ostala še dva meseca in pol, do 23. maja, vendar pa se bo število pripadnikov, ki varujejo Kapitol, zmanjšalo za približno polovico, in sicer na 2300, je v torek potrdil Pentagon.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je odobril prošnjo kongresne policije za podporo nacionalne garde pri varovanju Kapitola do 23. maja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Nacionalno gardo so v Washington vpoklicali, potem ko so podporniki nekdanjega predsednika Donalda Trumpa 6. januarja med zasedanjem kongresa, ki je potrjeval rezultate novembrskih predsedniških volitev, vdrli v poslopje kongresa, v nasilju pa je umrlo pet ljudi.

txh_cfzl-0M

Odločitev, da pripadniki nacionalne garde ostanejo v Washingtonu, je bila sprejeta po temeljiti preučitvi prošnje kongresne policije in po natančni preučiti njene pripravljenosti, so sporočili v Pentagonu.

Kongresna policija je namreč Pentagon v začetku meseca uradno zaprosila, naj vojaki območje okrog kongresa varujejo še 60 dni po izteku sedanjega roka, ki poteče v petek, čeprav se številni kongresniki že pritožujejo nad podobo v Washingtonu, ki spominja na vojne razmere.

Na dan inavguracije demokrata Josepha Bidna je bilo v Washingtonu predvsem okrog kongresa 26.000 pripadnikov nacionalne garde.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.