IK, STA

 |  Svet

Ustanavljanje nove skrajno desne politične skupine 

Orban je po izstopu iz EPP dejal, da potekajo pogovori o oblikovanju novega zavezništva. Pogovarjal se je s poljsko PiS, pa tudi s Salvinijem in Giorgio Meloni, voditeljico italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije.

Vodja italijanske skrajno desne Lige Matteo Salvini želi v Evropskem parlamentu ustanoviti novo politično skupino. V intervjuju, ki ga je v torek objavil na družbenih omrežjih, je dejal, da načrtuje novo zavezništvo s strankami iz drugih članic unije, kot sta Poljska in Madžarska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Salvinijeva skrajno desna Liga je v Evropskem parlamentu del politične skupine Identiteta in demokracija, katere članici sta tudi skrajno desna Alternativa za Nemčijo (Afd) in francoski Nacionalni zbor Marine le Pen.

"Delamo na ustanovitvi nove skupine," je dejal Salvini in dodal, da bi bila ta "močnejša, globoko zasidrana in bolj vključujoča".

"Delamo na ustanovitvi nove skupine. Ta bo močnejša, globoko zasidrana in bolj vključujoča."

Matteo Salvini,
vodja skrajno desne Lige

Vendar pa je po poročanju italijanskega dnevnika La Repubblica Salvinijev namen po sodelovanju s stranko Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je prejšnji teden izstopila iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), ter poljsko stranko Zakon in pravičnost (PiS) "prej želja" kot projekt, ki bi bil v začetni fazi.

Madžarski premier Orban je sicer po izstopu Fidesza iz politične skupine EPP dejal, da potekajo pogovori o oblikovanju novega zavezništva v Evropskem parlamentu. Kot je dejal v intervjuju za državni radio, se je pogovarjal s poljsko vladajočo stranko PiS, pa tudi s Salvinijem in Giorgio Meloni, voditeljico italijanske skrajno desne stranke Bratje Italije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.