IK, STA

 |  Politika

»Vlada išče obvode za nabavo orožja«

"Da vlada na ta način poskuša prehiteti referendum in ustavno sodišče, ni samo nedopustno, ampak je tudi nelegalno," opozarja koordinator Levice Luka Mesec

Luka Mesec

Luka Mesec
© YouTube / RTVSLO

Koordinator Levice Luka Mesec je prepričan, da skuša vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je pripravilo finančno ministrstvo, najti obvod za nakupe orožja. To poskuša narediti, ker bo po njegovi oceni ustavno sodišče razveljavilo odločitev o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za naložbe v SV.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Mesec opozarja, da skuša vlada obvod za nabave vojaške opreme narediti preko postavke proračuna ministrstva za obrambo.

Levica je namreč skupaj s SD po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicija nato potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je zato na ustavno sodišče obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je do končne odločitve o dopustnosti referenduma izvajanje zakona zadržalo.

Mesec ob tem tudi opozarja, da obravnava zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni zaključena, saj o njem še tečejo postopki, dokler obravnava ni zaključena, pa DZ ne sme obravnavati zakona na isto temo. "Da vlada na ta način poskuša prehiteti referendum in ustavno sodišče, ni samo nedopustno, ampak je tudi nelegalno," pravi. Pričakuje tudi, da bo minister za obrambo Matej Tonin prevzel odgovornost in odstopil, če bo Levica na referendumu o zakonu uspela.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.