IK, STA

 |  Politika

Višje sodišče ponovno zavrnilo pritožbo SDS v odškodninski tožbi zoper državo

Janševa SDS je od države zahtevala 886.257 evrov odškodnine z obrestmi 

Janez Janša, premier RS in predsednik SDS

Janez Janša, premier RS in predsednik SDS
© Gašper Lešnik

Mariborsko višje sodišče je ponovno zavrnilo pritožbo SDS, ki je od države zahtevala 886.257 evrov odškodnine z obrestmi zaradi domnevnega vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve v letih 2011 in 2014, poroča časnik Delo. O pritožbi so ponovno odločali po tistem, ko je vrhovno sodišče zaradi pomanjkljive obrazložitve razveljavilo njihovo sodbo.

Sodba je tako postala pravnomočna 5. januarja, izvršljiva pa 25. februarja, so za Delo pojasnili na okrožnem sodišču.

Vrhovni sodniki so namreč lani sodbo višjega sodišča razveljavili, ker so menili, "da višji sodniki niso zadostno obrazložili, zakaj menijo, da politični stranki s pritožbo in v njej navedeno sodno prakso ni uspelo izpodbiti ugotovitve okrožnega sodišča, da je bilo ravnanje sodišč v primeru Patria skladno s tedaj uveljavljenimi standardi v 'korupcijskih zadevah'".

Zaradi primera Patria nekaj več kot 900.000 evrov od države, nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v kazenskem postopku, zahteva tudi predsednik SDS in premier Janez Janša osebno.

A je tudi v novem odločanju po poročanju Dela višje sodišče ugotovilo enako in ponovno v celoti zavrnilo pritožbo SDS ter tako pritrdilo okrožnemu sodišču. Ta je že maja 2018 v celoti zavrnilo odškodninsko tožbo in ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni bil podan.

Zaradi primera Patria nekaj več kot 900.000 evrov od države, nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v kazenskem postopku, zahteva tudi predsednik SDS in premier Janez Janša osebno. Vrhovno sodišče je odločanje v omenjeni tožbi s celjskega preneslo na kranjsko okrožno sodišče. Tam so za Delo dejali, da je zadeva še v fazi prehodnega preizkusa in še nekaj časa ne bo prišla na vrsto.

Odškodnino sta od države v primeru Patria sicer terjala tudi Brigadir Anton Krkovič in Ivan Črnkovič. Slednji se je z državo pogodil za 63.000 evrov odškodnine, Krkovič pa za 60.000 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.