DK, STA

 |  Svet

Če se potrdijo očitki o spolnem nadlegovanju, Biden želi njegov odstop

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo in obtožbe o spolnem nadlegovanju

Andrew Cuomo

Andrew Cuomo
© Don Pollard / Flickr

Predsednik ZDA Joe Biden meni, da bi moral guverner zvezne države New York Andrew Cuomo odstopiti s položaja, če bo preiskava potrdila resničnost navedb o spolnem nadlegovanju žensk. To je prvi Bidnov odziv na škandal, ki se je začel že pred nekaj tedni.

Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je prejšnji teden imenovala ekipo pravnikov, ki bodo vodili preiskavo očitkov, da je Cuomo nadlegoval ženske s komentarji, dotikanji in poljubi. 63-letni Cuomo vse obtožbe zanika in obljublja, da bo sodeloval s preiskovalci.

Biden je za ameriško televizijo ABC dejal, da bi moral Cuomo odstopiti, če bo preiskava potrdila resničnost navedb žensk, med katerimi so večinoma njegove nekdanje podrejene sodelavke.

XuAzZRMGhvI

"Mislim, da ga bodo v tem primeru tudi sodno preganjali," je dejal Biden. Dodal jem, da bi morali ženskam, ki pridejo na dan z obtožbami o spolnem nadlegovanju, verjeti, ne pa iz njih delati grešnih kozlov. Menil je še, da je potrebno vsako obtožbo preiskati.

Prejšnji teden sta Cuoma k odstopu med drugim pozvala tudi oba newyorška zvezna senatorja, vodja večine Chuck Schumer in Kirsten Gillibrand. Preiskavo obtožb pred ustavno obtožbo je sprožil tudi državni kongres New Yorka.

rwVBQNinI28

Obtožb, da je bil preveč "domač" z ženskami je bil sicer pred lanskoletnimi volitvami deležen tudi Biden. Nekdanja sodelavka v senatu Tara Reade ga je celo obtožila spolnega napada leta 1993. Pred lanskoletno predsedniško kampanjo ga je sicer obtoževala le spolnega nadlegovanja, v vsakem primeru pa je zadeva zastarala.

Lrp_ceax_QU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.