DK, STA

 |  Politika

Pred današnjo interpelacijo: »Simoniti je kulturo spravil na beraško palico«

SD in Levica pričakujeta trd boj v interpretaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija

Vasko Simoniti

Vasko Simoniti
© Borut Krajnc

Poslanca SD in Levice Matjaž Nemec in Violeta Tomić sta v izjavi za medije spomnila na argumente za interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, o čemer bo DZ razpravljal danes. Med drugim sta izpostavila njegov odnos do javnih medijev in samozaposlenih v kulturi. V interpretaciji in razumevanju njegovega dela pričakujeta trd boj.

O delu ministra po Nemčevih besedah priča ponovna zavrnitev prisotnosti predsednika vlade Janeza Janše in Simonitija kot resornega ministra na področju medijev v Evropskem parlamentu, kjer bi se "oba morala soočiti z evropsko realnostjo pogleda na svobodo in delovanje medijev v Republiki Sloveniji". Pri tem je Nemec izpostavil tudi odnos do javne televizije ter predvsem do Slovenske tiskovne agencije (STA).

"Prav gotovo bo odraz delovanja Vaska Simonitija, ki ga bomo razumeli skozi čas, predvsem razumljen v smislu, da bo minister, ki razpolaga z rekordno visokim proračunom na področju kulture, dejansko kulturo spravil na beraško palico:"

Matjaž Nemec,
poslanec SD

Večkratni pozivi SD in tudi ostalih opozicijskih strank ter predsednika republike, da se "vlada in stranka SDS vzdržita kakršnikoli pritiskov na delovanje in kakršnikoli omejevanj delovanja STA", po njegovih besedah niso naleteli na plodna tla. Ob tem je opozoril na "zadnje relevantne izpostavitve posameznikov", ki sestavljajo novo Nacionalno tiskovno agencijo, saj se po njegovi oceni s tem, ko sebe in agencijo proglašajo za fašistično, "odpira novo poglavje v komuniciranju in razumevanju našega poslanstva kot politikov in poslanstva samih medijev v naši državi".

"Prav gotovo bo odraz delovanja Vaska Simonitija, ki ga bomo razumeli skozi čas, predvsem razumljen v smislu, da bo minister, ki razpolaga z rekordno visokim proračunom na področju kulture, dejansko kulturo spravil na beraško palico," je dejal Nemec.

Po oceni Violete Tomić je razlog, zakaj mora minister oditi, jasen. "Minister za kulturo nikakor ne more biti človek, ki sovraži, zaničuje in uničuje slovensko kulturo in medijski prostor," je dejala. Izpostavila je javna medija RTV Slovenija in STA, ki ju "izčrpava po orbanovskem modelu" ter nanju vrši vsakodnevne pritiske. Omenila je popolno uničenje in blokado slovenskega filma, katerega ustvarjalci kljub mednarodni prepoznavnosti po njenih besedah životarijo in ne morejo ustvarjati.

Opozorila je tudi na po njenem mnenju grozljiv odnos do samozaposlenih v kulturi, ki jim je bilo z blokadami izdaje odločb in tudi socialnih prispevkov ogroženo preživetje. Minister po poslankinih besedah tudi ne spoštuje ustavne ločitve države in Cerkve ter verske uslužbence postavlja v boljši položaj v primerjavi s samozaposlenimi.

"Minister za kulturo nikakor ne more biti človek, ki sovraži, zaničuje in uničuje slovensko kulturo in medijski prostor:"

Violeta Tomić,
poslanka Levice

Predsednik strokovnega sveta SD za kulturo Dejan Prešiček pa je kot razlog, zakaj so SD, LMŠ, Levica in SAB vložile interpelacijo, navedel "preveč napak, preveč sovražnega govora, preveč stvari, ki bi jih moral storiti in jih noče postoriti". Enako kot predhodnika je omenil trenutno situacijo STA, opustitev dialoga z nevladniki in samozaposlenimi ter samovoljni odvzem statusa raperju Zlatku.

Na vprašanje, kaj pričakujejo od interpelacije, je Nemec omenil trd boj v interpretaciji in razumevanju ministrovega dela, Violeta Tomić pa, da bo težko zdržal v dvorani ob soočenju z argumenti, ki so sicer po njeni oceni tehtni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.