Izak Košir

 |  Politika

»Državljani imajo pravico vedeti, kaj so razlogi za takšen poseg v njihova življenja«

Predsednica SD Tanja Fajon odgovarja predsedniku republike Borutu Pahorju

Janez Janša, predsednik vlade RS, in Borut Pahor, predsednik republike

Janez Janša, predsednik vlade RS, in Borut Pahor, predsednik republike
© Borut Krajnc

Predsednica SD Tanja Fajon se je danes v javnem pismu odzvala na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja, ki bi rad politični vrh in strokovno skupino za covid-19 v nedeljo gostil na srečanju. Poudarila je, da je Janševa vlada povsem ignorira pričakovanja, ki jih je predstavila na zadnjem sestanku. "Vlada tako ne upošteva predlogov stroke in opozicije, ampak želi s temi srečanji predvsem legitimirati svoje početje," je zapisala.

Dodala je, da razume, da predlog za popolno zaprtje javnega življenja prihaja iz strokovne skupine in da ga zagovarjajo tudi vodilni epidemiologi. "To je stroka predlagala že davno prej. Pa ji vlada ni prisluhnila," je izpostavila in spomnila, da je stroka popolno in kratkotrajno zaprtje predlagala že pred jesensko-zimskim izbruhom.

"Vlada tako ne upošteva predlogov stroke in opozicije, ampak želi s temi srečanji predvsem legitimirati svoje početje."

"Morda bi to obvarovalo številna življenja, še posebej ob dejstvu, da so delovna mesta vir glavnine okužb takrat in danes. Moje prvo in načelno stališče, ki ga zagovarjam ves čas, odkar sem prevzela vodenje Socialnih demokratov, je, da mora imeti epidemiološka stroka glavno besedo pri upravljanju epidemije. Zato tudi danes razumem njihova stališča," je zapisala Tanja Fajon in navedla, da zato pričakuje da vlada uresniči naslednje pogoje: takojšen preklic kaznovanja in represije zaradi omejitev državljanskih pravic, vključno z ukinitvijo policijske ure, uveljavitev 100 % bolniškega nadomestila zaradi preventivne samoizolacije, spremembo strategije cepljenja, da do konca aprila transparentno in pravično poskrbimo za cepljenje starejših in vseh s kroničnimi obolenji, vodilno vlogo epidemiologov in njihovo večjo zastopanost v strokovni skupini, učinkovito in pravično gospodarsko pomoč vsem dejavnostim, ki trpijo zaradi posledic dolgotrajnih omejitev ali bodo prizadete zaradi napovedanega aprilskega zaprtja.

Zapisala je, da dokler ti pogoji ne bodo uresničeni, ne vidim smisla za svojo prisotnost na sestanku. "Z njo se le ustvarja vtis, da legitimiram vladne neuspehe, njeno neučinkovitost in politično zlorabo epidemije, ne da bi na drugi strani vlada upoštevala predloge opozicije, stroke in javnosti. Moje pričakovanje je torej jasno: če želite, da se sestanka v nedeljo udeležim, pričakujem jasno zavezo, da bo vlada sprejela navedene pogoje. Pozivam tudi, da je sestanek državnega vrha s strokovno skupino javen, saj imajo državljanke in državljani pravico vedeti, kaj so razlogi za takšen poseg v njihova življenja," je poudarila Tanja Fajon. 

"Ker ni zaupanja v vlado, tudi ni zaupanja v njene ukrepe. Predsednica Slovaške republike je v podobnih razmerah prevzela odgovornost in tamkajšnjega predsednika vlade pozvala k odstopu in predčasnim volitvam. Morda je čas, da še pred nedeljo tudi vi razmislite o tem."

V odgovoru Borutu Pahorju je zapisala tudi, da se boji, da pozablja na najbolj očitno težavo pri upravljanju epidemije, ki je po njenem dejstvo, da ljudje ne zaupajo vladi, ki jo bremenijo sumi korupcije, vsakodnevno rušenje ustavno in zakonsko opredeljenih institucij države ter sovražna in arogantna retorika, ki v naši skupnosti ne bi smela imeti mesta. 

"Ker ni zaupanja v vlado, tudi ni zaupanja v njene ukrepe. Predsednica Slovaške republike je v podobnih razmerah prevzela odgovornost in tamkajšnjega predsednika vlade pozvala k odstopu in predčasnim volitvam. Morda je čas, da še pred nedeljo tudi vi razmislite o tem," je v javnem pismu predsedniku republike sklenila predsednica SD Tanja Fajon. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.