Javni poziv državljanom in poslancem v podporo ustavni obtožbi zoper predsednika vlade

Spoštovane državljanke in državljani,

Spoštovane poslanke in poslanci,

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki je bodisi iz preračunljivosti, bodisi iz malomarnosti prikrajšal četrtino prebivalstva RS za pravočasno cepljenje proti življenjsko nevarnemu virusu in s tem ogroža na stotine življenj?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki namerno ne izvaja sklepov, sprejetih v Državnem zboru, kot je sklep o financiranju STA?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki namesto izvajanja zakonov predlaga njihovo spremembo tako, da bi bili po volji njemu in njegovi stranki, kot je to v primeru imenovanja državnih in evropskih tožilcev?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki javno napada medije, sodstvo in druge javne službe, hkrati pa na odgovorna mesta v državnih službah postavlja ljudi z nalogo, da ne bi razkrivali in preganjali kaznivih dejanj, ki jih je storil sam ali njegovi privrženci?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki zahteva glavo predsednika Računskega sodišča zato, ker ta razkriva nezakonitost in koruptivnost poslov njegove vlade pri nabavi zaščitne opreme?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki z državnim premoženjem podkupi medijskega lastnika, da uvaja cenzuro medijskih prispevkov, ki so kritični do oblasti in odreka ustavno pravico do svobode izražanja?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki na javne kritike vlade odgovarja z zastraševanjem medijev in s poskusi njihovega utišanja, na osebne kritike pa s sarkazmom in žalitvami poslancev Državnega zbora in drugih ter z njihovim sodnim preganjanjem?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki na kritike umetnikov in civilne družbe odgovarja z ogrožanjem njihove eksistence in pogojev delovanja?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki nepremišljeno povečuje javni dolg tako, da ga bodo morali odplačevati še naši pravnuki?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki ne priznava in ne obžaluje svojih napak, temveč jih pripisuje drugim?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki v javnosti s stisnjenimi zobmi pristaja na temeljne evropske vrednote, v dnevni politični praksi pa jih tepta?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki s svojo politiko, javnimi nastopi, kot je bil nedavni v Evropskem parlamentu, in zapisi blati ugled Republike Slovenije v mednarodnem prostoru do te mere, da je Slovenija prvič v zgodovini postala predmet kritičnih obravnav v organih Evropske unije?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki z izgovarjanjem na pandemijo sistematično razgrajuje demokratične družbene institucije, omejuje človekove svoboščine in pravice ter uvaja avtokratsko oblast?

Ali bi imeli za predsednika Vlade RS nekoga, ki ne spoštuje ustavnega določila delitve oblasti in si skuša podrediti tako zakonodajno, kot sodno?

Verjamemo, da ste štirinajstkrat odgovorili NE. Pa vendar takega predsednika Vlade RS imamo. Namesto kritičnega odnosa do njegovih ravnanj ga s pozivi k družbenemu soglasju žal podpira celo Predsednik Republike.

V imenu obrambe demokracije in prihodnosti Slovenije je skrajni čas, da državljanke in državljani, poslanke in poslanci rečemo ne. Zato vas pozivamo, da s svojimi podpisi podpremo povezovanje demokratičnih strank za obrambo demokracije in pravne države v njihovi ustavni obtožbi predsednika Vlade RS.

Podpisniki: Odbor za pravično in solidarno družbo, Alternativna akademija, Gibanje za družbeno odgovornost, Ivan Svetlik, Ljubo Bavcon, Anton Bebler, Rado Bohinc, Lucija Čok, Martin Čopič, Aleš Črnič, Jože P. Damijan, Iztok Dolenc, Mojca Drčar Murko, Matic Fajdiga, Božidar Flajšman, Marko Fonovič, Boris Frlec, Miran Goslar, Sonja Grizila, Anton Grizold, Spomenka Hribar, Maca Jogan, Tomaž Kalin, Dušan Keber, Darko Kranjc, Lev Kreft, Janez Krek, Marko Marinčič, Ljubica Marjanovič Umek, Jože Mencinger, Vlado Miheljak, Zdravko Mlinar, Vinko Moederndorfer, Stane Pejovnik, Dragan Petrovec, Emil Milan Pintar, Jože Pirjevec, Vika Potočnik, Danijel Rebolj, Tanja Rener, Rado Riha, Rudi Rizman, Blaž Rozman, Alenka Rožaj, Anton Rupnik, Tanja Rupnik, Stane Saksida, Boris Sket, Božidar Slapšak, Svetlana Slapšak, Lojze Sočan, Slavko Splichal, Marjan Svetličič, Darko Štrajn, Niko Toš, Boris Turk, Goran Turk, Vito Turk, Samo Uhan, Marjan Veber, Boris Vezjak, Protestna ljudska skupščina, Mladinska Aktivistična Organizacija, Kim Komljanec, Petja Grafenauer, Janez Stariha, Tadej Jezernik, Dejan Koban, Jaša Jenull, Sanja Fidler, Tea Jarc, Tiva Vlaj, Aljoša Čoh, Irena Šmajgert, Lucija Plavčak, Rok Plavčak, Amelia Kraigher, Aljoša Harlamov, Arne Vehovar, Ana Mladenović, Bartolo Lampret, Gorazd Kovačič, Urban Belina, Mitja Bravhar, Andreja Bolčina, Matjaž Vodeb, Jure Močnik, Alen Praček, Brane Solce, Goran Bertok, Majda Gregorič, Urška Kozak, Milojka Žalik Huzjan, Zdenko Huzjan, Lorna Lovrečič, Vanja Huzjan, Siniša Borovičanin, Mija Gabrijelčič, Tina Javornik, Ištvan Išt Huzjan, Igor Winkler, Rajko Muršič, Vesna Bukovec, Matej Klarič, Mojca Senegačnik, Simon Kardum, Arjan Pregl, Suzana Tratnik, Tjaša Zorc, Matjaž Stopar, Damjana Brumec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.