Monika Weiss

 |  Mladina 13  |  Politika

Vizjak bi ukinil negativna strokovna mnenja

Ob dogajanju s HE Mokrice gre opozoriti na spremembe zakonodaje, ki jo želi doseči ministrstvo za okolje pod vodstvom Andreja Vizjaka

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak (SDS) je v letu dni ministrovanja dokazal, da naravo vidi predvsem kot prostor za betoniranje.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak (SDS) je v letu dni ministrovanja dokazal, da naravo vidi predvsem kot prostor za betoniranje.
© Borut Krajnc

Ministrstvo v predlogu novele zakona o varstvu okolja predlaga novost, s katero v postopkih presoj vplivov na okolje strokovne državne institucije, kot so Zavod za varstvo narave Republike Slovenije, Zavod za ribištvo Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, ne bi več mogle izdajati negativnih mnenj. Po predlogu ministrstva bi se namreč državni mnenjedajalci lahko po novem glede konkretnega projekta in poročila o vplivih na okolje opredelili le, da sta ustrezna ali pa da ju je treba dopolniti ter navesti kako in s katerimi ukrepi. Podoben predlog je predviden v predlogu novele gradbenega zakona. »Novela skrajšuje postopke tako, da izdaja negativnega mnenja za gradnje s škodljivimi vplivi na okolje sploh ne bi bila več mogoča. Gre za integralni postopek, kjer se postopek izdaje gradbenega dovoljenja in postopek presoje vplivov na okolje združita,« svarijo v okoljevarstveni organizaciji Eko krog. In dodajajo: »Tako bodo iz postopkov glede posegov, okoljskih soglasij in okoljskih dovoljenj izločeni vsi stranski udeleženci. Tekli bodo izključno med investitorjem in ministrstvom za okolje in prostor oziroma med politiko in gospodarstvom. Glas okolja, narave in zdravja ljudi v teh postopkih ne bo več zastopan.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.