IK, STA

 |  Politika

Od danes maske na prostem obvezne le, če ni mogoče zagotovitvi ustrezne razdalje

Še vedno pa ostajajo obvezne v zaprtih prostorih

© Pixnio

Danes začenjajo veljati spremembe odloka o vladnih ukrepih za zajezitev epidemije, po katerem maske na prostem ob vzdrževanju primerne medosebne razdalje ne bodo več obvezne. Še vedno pa ostajajo obvezne v zaprtih prostorih.

Nošenje mask bo tudi na prostem obvezno takrat, ko ne bo mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, piše v odloku, ki ga je vlada v uradnem listu objavila v petek, kakšno uro pred polnočjo, veljati pa začne danes.

Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre.

Vlada je sicer na petkovi dopisni seji v skladu z napovedmi sprejela še druge odloke, ki določajo, kateri ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 bodo veljali prihodnji teden, ko se konča velikonočno zaprtje države. Nočne omejitve gibanja tako od ponedeljka ne bo več, medtem ko omejitev prehajanja med statističnimi regijami z nekaterimi izjemami ostaja. Epidemija se sicer podaljšuje, in sicer od 17. aprila še za 30 dni.

Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih zvez.

Število oseb pri verskih obredih bo omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva.

Znova se bodo odprle knjižnice, muzeji in galerije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.