DK, STA

 |  Svet

Na podelitvi baft slavila Dežela nomadov

Film je prejel bafte najboljši film, režijo in glavno igralko

Dežela nomadov

Dežela nomadov

Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta je bil za najboljši film razglašen Dežela nomadov. Režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo, slavila pa je tudi glavna igralka Frances McDormand. Za izstopajoči britanski film je bil razglašen film Obetavna mladenka, bafto za najboljšega igralca pa je prejel Anthony Hopkins (Oče).

V Deželi nomadov Frances McDormand igra žensko, ki izgubi dom in se nato odpravi na potovanje po ZDA. Film o prisilnih nomadih v času velike gospodarske krize v ZDA je bil nominiran v sedmih kategorijah. Bafto si je poleg za najboljši film, za režijo in za glavno igralko prislužil še za fotografijo.

6sxCFZ8_d84

Dežela nomadov je med drugim že osvojila zlata globusa za najboljši film in režijo ter zlatega leva za najboljši film na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. V tekmi za najboljši film je v nedeljo premagala film o demenci Oče Floriana Zellerja, drami The Mauritanian Kevina Macdonalda in The Trial of the Chicago 7 Aarona Sorkina ter feministično črno komedijo Obetavna mladenka režiserke Emerald Fennell.

4TZb7YfK-JI

rkTVCWZmDnA

Je pa z glavno vlogo v Očetu slavil Anthony Hopkins, medtem, ko je bil film nagrajen še za najboljši prirejen scenarij. Bafto za izstopajoči britanski film je prejel Obetavna mladenka, ki je odnesel tudi nagrado za izvirni scenarij, med filmi, ki niso bili posneti v angleščini, pa je slavil Nažgani danskega režiserja Thomasa Vinterberga. V tej kategoriji si je nominacijo prislužil tudi film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida?

40X5EX6Us7c

ErLD8P4VUjY

Britanska drama o odraščanju Rocks v režiji Sarah Gavron, ki si je tako kot Dežela nomadov prislužila sedem nominacij, je prejela le bafto za casting, črno-beli film o Hollywoodu Mank režiserja Davida Fincherja pa je slavil za produkcijo. Za najboljši animirani film je bil razglašen Soul v režiji Peta Docterja, ki je bil nagrajen še za izvirno filmsko glasbo.

CqXhMYjasHM

aSfX-nrg-lI

Slovesnost ob letošnjih baftah so iz dvorane Royal Albert Hall, ki so jo prenašali na televiziji BBC, je trajala kar dva dni. S sobotno oddajo so počastili filmske ustvarjalce, ki so prispevali k najboljšim filmom leta 2020, kot so režiserji, scenografi, kostumografi, maskerji, nedelja pa je bila rezervirana za letošnje nagrajence.

xOsLIiBStEs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.