IK, STA

 |  Politika

Janša in Simoniti odgovore evroposlancem pogojujeta s predvajanjem videa 

Izsiljevanje se nadaljuje

Slovenski premier Janez Janša in njegov minister za kulturo Vasko Simoniti bosta odgovore na vprašanja skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG) posredovala, ko bo video o položaju medijev predvajan na javni seji pristojnega odbora Evropskega parlamenta, so za STA sporočili iz premierjevega kabineta.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), je na slovensko vlado, premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija 31. marca naslovila več pisnih vprašanj. Kot so za STA pojasnili v odboru Libe, tovrstna pisma praviloma ne predvidevajo časovnega roka za odgovore.

Vprašanj je precej in se dotikajo zelo različnih tematik, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce, do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov ter drugih. Na slovensko vlado so jih naslovili evropski poslanci iz skupin socialistov in demokratov (S&D), Renew in Zelenih, medtem ko je iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), v kateri sta denimo tudi Janševa SDS in Toninova NSi, prišlo samo eno.

Nadaljevanje dialoga v pisni obliki sledi razpravi o položaju medijev v Sloveniji, ki je potekala 26. marca.

GEHT2Zu7EQ0

"Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti bosta z veseljem posredovala vse odgovore na vprašanja članov skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), takoj, ko bo video, ki je bil poslan za predvajanje na seji, ki je potekala 26. marca 2021, prikazan na javni seji odbora Libe," so za STA sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier Janša pred tem na Twitterju zapisal, da omenjena skupina "nima nobenih pristojnosti, da zaslišuje kogarkoli" in da so se obravnave teme udeležili prostovoljno. Izrazil je pričakovanje, da bo evropska poslanka Sophie in 't Veld članom predvajala omenjeni video.

Gre za video posnetek o položaju medijev v Sloveniji, ki ga je Janša želel na omenjeni razpravi predvajati, namesto da bi sam predstavil položaj. Vodja skupine Sophie in 't Veld tega ni dovolila, saj je Janša posnetek poslal prepozno (zgolj nekaj ur pred sejo), je pa dopustila možnost, da se video predvaja na koncu razprave. Janša je to zavrnil in jo obtožil cenzure ter nato celo prekinil videopovezavo. Simoniti pa se, kljub napovedi, na razpravi sploh ni pojavil.

Janšev nesprejemljiv odnos do Evropskega parlamenta je požel številne mednarodne kritike ter ponovno pod vprašaj postavil primernost njegovega prihajajočega predsedovanja Svetu EU.  

8qqTUxFPpvg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.