IK, STA

 |  Politika

Jourova: »Janša mednarodnega ugleda Slovenije očitno ne jemlje dovolj resno«

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je opozorila, da je v Sloveniji ogroženo vzdržno financiranje medijev še posebej ko gre za vprašanje Slovenske tiskovne agencije (STA)

Prijatelja, zaupnika, politična partnerja: Janez Janša in Viktor Orbán, slovenski in madžarski premier, od katerega se je oddaljila celo evropska desnica oziroma Evropska ljudska stranka (EPP), kateri pripada tudi SDS

Prijatelja, zaupnika, politična partnerja: Janez Janša in Viktor Orbán, slovenski in madžarski premier, od katerega se je oddaljila celo evropska desnica oziroma Evropska ljudska stranka (EPP), kateri pripada tudi SDS
© Borut Krajnc

Slovenski premier Janez Janša mednarodnega ugleda Slovenije očitno ne jemlje dovolj resno, je v pogovoru za bruseljski spletni medij EurActiv ocenila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Vzdržno financiranje medijev v Sloveniji je po njenih besedah ogroženo, še posebej ko gre za vprašanje Slovenske tiskovne agencije.

Jourova je v pogovoru o položaju in prihodnosti evropskih medijev, ki ga je danes objavil EurActiv, odgovarjala tudi na vprašanje glede Slovenije - natančneje glede "vprašljivih strategij financiranja medijev" ter premierjevih "ciljno usmerjenih kampanj" proti nekaterim medijem, kot je STA, in njegovih neposrednih napadov na konkretne novinarje, še posebej z vidika prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

"V zadnjih pogovorih s slovenskimi ministri sem izrazila svojo zaskrbljenost. Mislim, očitno, da premier Janša mednarodnega ugleda Slovenije ne jemlje dovolj resno. Osebni napadi z njegove strani proti posameznim novinarjem so presenetljivi, saj je bil sam nekoč novinar," je odgovorila komisarka.

"V zadnjih pogovorih s slovenskimi ministri sem izrazila svojo zaskrbljenost. Mislim, očitno, da premier Janša mednarodnega ugleda Slovenije ne jemlje dovolj resno. Osebni napadi z njegove strani proti posameznim novinarjem so presenetljivi, saj je bil sam nekoč novinar."

Vera Jourova,
podpredsednica Evropske komisije

Pritrdila je, da je v Sloveniji ogroženo vzdržno financiranje medijev. "Kako je to vplivalo na Slovensko tiskovno agencijo, je po mojem mnenju resen razvoj dogodkov v napačno smer. In nisem samo jaz tista, ki to spremlja. Prejemam številna pisma in številne prošnje za ukrepanje," je dejala.

Pogovor s podpredsednico komisije je sicer naslovil številna vprašanja, povezana s položajem medijev v Evropi - od strategije Evropske komisije na področju medijske politike, še posebej z vidika digitalizacije, in pomena evropske direktive o avtorskih pravicah, do npr. težav, kot sta medijsko lastništvo in t. i. selektivno financiranje medijev s strani nekaterih vlad.

Jourova je med drugim izrazila tudi zaskrbljenost ob kritikah na račun svoje države, Češke, kjer naj bi bila ogrožena neodvisnost javne televizije, ter ob dejstvu, da smo v današnji Evropi priča umorom novinarjev, kakršen je bil nedavno v Grčiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.