DK, STA

19. 4. 2021  |  Družba

Zbiranje prijav maturantov na cepljenje

Cepili jih bodo v petek

© Tomaž Lavrič

Zdravstveni domovi oziroma cepilna mesta po državi še danes dopoldne zbirajo prijave maturantov na cepljenje proti covidu-19. V Zdravstvenem domu Kranj je denimo zaenkrat prijavljenih okoli 140 maturantov, v Novem mestu pa približno 200.

V Zdravstvenem domu Kranj se je do današnjega jutra na cepljenje prijavilo 141 maturantov, je za STA povedala direktorica doma Lilijana Gantar Žura. Pričakujejo, da bo število prijavljenih narasla na okoli 200, nimajo pa podatkov, koliko maturantov živi na območju Kranja in ostalih občin, ki jih pokriva njihov zdravstveni dom.

Maturante bodo, kot je načrtovano, cepili v petek, je povedala Gantar Žura. Po strategiji bodo mlajši od 18 let cepljeni s cepivom Pfizer, starejši pa s cepivom AstraZeneca.

V Zdravstvenem domu Novo mesto se je zaenkrat za cepljenje prijavilo približno 200 maturantov iz Novega mesta in njegove širše okolice. Prijave sicer še prihajajo, je za STA povedala direktorica novomeškega doma Alenka Simonič.

Vlada je v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 maturante uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.