STA

 |  Svet

Odbor WHO proti potrdilom o cepljenju kot pogoju za mednarodna potovanja

Izredni odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je državam priporočil, naj za potovanja ne zahtevajo cepilnih potrdil, saj cepivo ni povsod enako dostopno

© Marko Verch / Creative Commons 2.0

Izredni odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je izrekel proti temu, da bi potrdilo o cepljenju proti covidu-19 postalo del pogojev, ki jih morajo ljudje izpolnjevati za mednarodna potovanja. Državam je priporočil, naj za potovanja teh potrdil ne zahtevajo, saj cepivo ni povsod enako dostopno.

Premalo je znanega o tem, ali in kako bi lahko cepljenje preprečilo širjenje novega koronavirusa, je po poročanju tujih tiskovnih agencij še sporočil neodvisni odbor strokovnjakov, ki WHO svetuje pri odzivanju na pandemijo.

Kot je opozoril, so takšne zahteve nepoštene zaradi neenake porazdelitve cepiv in bi poglobile razlike med ljudmi iz različnih držav. Izrazil je tudi "globoko zaskrbljenost" zaradi neenakomerne porazdelitve cepiv proti covidu-19 po svetu.

Države je še pozval, naj podprejo mednarodni mehanizem Covax, katerega namen je pravična razdelitev cepiv proti covidu-19.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.