Izak Košir

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor kulturnih dogodkov

Jubilej

Jubilej
© EDA

Jubilej, Gledališče Glej, Ljubljana

Premiera 26/04 ob 20.00

Državljanki Dragana in Dragica sta v letu 2020 potovali. Po kolesarskih protestih, po točkah vzpostavljanja nove državnosti, po ključnih simbolih slovenstva. Odeti v narodno nošo v prepevanju tistih starih, dobrih, domačih napevov. »Kdor poje, slabo ne misli. Dlje, ko sta hodili, bolj sta si želeli, da ne bi bili toliko državljanki, ampak raje prebivalki. Zdaj sta prispeli v gledališče,« so zapisali avtorji predstave iz kolektiva En drag ansambel (Rok Kravanja, Daniel Petković, Urban Belina in Ajda Tomazin). V uprizoritvi Jubilej se sprašujejo, kaj gradi in kaj razkraja nacijo, kaj je naša identiteta in kako jo presežemo, kako se znebiti teže simbolov, kaj leži onkraj nacije, države, človeštva in kje je v poplavi trdega populizma prostor za radikalno nežnost kot točke ultimativnega upora vsem oblikam zatiranja? Če javni dogodki še ne bodo mogoči, bo predstava potekala brez občinstva.

Koncertni plakat, Plakatna galerija Figovec, Ljubljana

Do 06/05

V Plakatni galeriji Figovec, ki je na ploščadi na prostem v Ljubljani, je na ogled razstava Koncertni plakat. Ponuja 41 plakatov, nastalih v obdobju od leta 1991 do leta 2021. Razstavo sta pripravila TAM-TAM Inštitut in Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC) v sodelovanju z društvom MiDelamoDogodke. Z razstavo želijo organizatorji v javnosti utrditi pomen koncertnega plakata kot medija s področja vizualne umetnosti, ki obvešča o koncertnih dogodkih in pomembno prispeva k njihovi dostopnosti.

Petra Varl: Prostor v dveh dejanjih, Vodnikov trg 5a, Ljubljana

24/04—25/04 in 27/04—28/04

Umetnica Petra Varl je pri projektu Prostor v dveh dejanjih, ki poteka v njenem stanovanju, zbrala ekipo vrhunskih ustvarjalcev: kustosa Tevža Logarja, oblikovalca svetlobe Pascala Mérata, arhitekta Matica Vrabiča, oblikovalca zvoka Saša Kalana in kostumografa Uroša Balantiča. Rezervacije na ursaurska@gmail.com, 031 357 96 ali 041 389 470, na voljo pa so naslednji termini: za Prvo dejanje 24. in 25. april ter 7. in 8. maj, za Drugo dejanje pa 27. in 28. april ter 14. in 15. maj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.