Oštro.si

 |  Politika

Še ena napačna trditev Romane Tomc

Tisti, ki med mandatom zapustijo politično skupino, so lahko člani odborov, če jim to vlogo dodeli druga politična skupina ali sekretariat nepovezanih evroposlancev

Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc

Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc
© EP

Evropska poslanka Romana Tomc je 16. aprila tvitnila, da nepovezani evropski poslanci ne morejo sodelovati v odborih evropskega parlamenta. Delila je prispevek državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka o nepovezanih poslancih, ki ga je objavil spletni portal Nova24tv.si.

Poslovnik evropskega parlamenta v 209. členu določa, da nepovezani evroposlanci lahko sodelujejo v parlamentarnih odborih. V službi evropskega parlamenta za stike z javnostjo so potrdili, da se glasovi vseh evropskih poslancev upoštevajo enako.

Na tvit Romane Tomc se je odzval evroposlanec Klemen Grošelj in njeno trditev označil za napačno, ona pa je odgovorila, da evroposlanci, ki med mandatom zapustijo politično skupino, izgubijo članstvo v odborih in se jim ne morejo več pridružiti, če ostanejo nepovezani.

Poslovnik evropskega parlamenta določa, da poslanci s tem, ko zapustijo svojo politično skupino, izgubijo tudi članstvo v parlamentarnih odborih. Toda v službi evropskega parlamenta za stike z javnostjo so pojasnili, da poslanec kljub izstopu lahko postane član odbora, če ga na to mesto imenuje nova politična skupina ali sekretariat nepovezanih poslancev.

O podrobnejših pravilih delovanja evropskega parlamenta in si lahko preberete v neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.